Kolonelleitnant Raul Öpik – segavereline suvesaarlane (7)

TEMA SIIA EI ISTU: Kuressaare tänavakohvikutes, kust vahetpidamata autod mööda voorivad, on einestamine igal juhul tervisele kahjulik. Raul Öpik lubab, et tuleval suvel soetab ta endale gaasimaski ning läheb ja istub Classicu kohviku kõige tänavaäärsemasse lauda – las väljamaalased käivad mööda ja imestavad. Foto: Sander Ilvest

Raul Öpik (61) on see mees, kes suutis Kuressaare linna vaikses ja vagases igapäevaelus pisikese tormi tekitada. Seda oma tähele- ja ettepanekuga teha kesklinn suvekuudeks autovabaks.

No kus sa sellega! Kes sa selline õige oled, et julged meie kohalikku elukorraldusse sekkuda? Üks solvunud netikommentaator oli nii äge, et soovitas: “Mees, sõida korraks Pariisi ja siis säutsud sa hoopis teistsugust teksti!”
Seepeale andis Öpik teada, et kokku tuleb 35 välisriiki, kus tema on pikemat või lühemat aega elanud-viibinud.
Mis mees on Raul Öpik?

“Isa oli mul harjukas, ema saar-lane ja seega olen ilmselt segavereline,” tunnistab Raul Öpik, kes on sündinud Saaremaal, koolis käinud Kingissepa Viktor Kingissepa nim keskkoolis ja sellest peale, kui ta bioloogina Tartu ülikooli lõpetas, peab ennast suvesaarlaseks.
“Meil on vennaga kahasse Mustjalas väike maalapike ja alevikus korter, mis kuulus meie kadunud emale. Kui meil vähegi vaba aega on, siis tavaliselt veedame selle Saaremaal,” räägib Öpik, kes kirjade järgi on tallinlane, töö poolest tartlane ning südames peab ennast saarlaseks. Nii ta end nende kolme paiga vahel jagab.

“Ooperipäevade ajal vaatasin, kuidas Classicu kohviku õueterrassil ema-isa kahe väikese lapsega einestasid ja nendest vähem kui meetri kauguselt vahetpidamata autod mööda vurasid. Siis mõtlesin, et mida küll ütleks selle kohta tervisekaitse?” arutleb Öpik. Ta on ise Kuressaares elanud ja nüüd, kui siia tuleb, ikka ka autoga. Ent leiab, et Kuressaare on nii väike linn, kus ei pea lossi ja lossiparki ilmtingimata autoga sõitma. Pealegi ei tahtnud tema oma kirjatükiga muud, kui et teeksime katse: “Sulgeme näiteks ooperipäevade ajaks kesklinna autodele ja vaatame, mis juhtub.”

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest. Telli leht siit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 126 korda, sh täna 1)