Rändamine raamatutes ja raamatutega

PALJU HÄID RAAMATUID: Nii palju on maailmas häid raamatuid, ütleb Kõinastu saarevaht Mari-Liis Pae, kelle suureks kireks igas päevas on nende lugemine. Foto: erakogu

Ütle, kas süda ei ole siis meri,
täis tunnete uppuvaid laevu;
kas ei ole ta põld, kuhu rõõmude teri
külvame, lõigates vaevu?

Tärkas lilli seal, kuhu su pisaraid nõrgus.
Tuul julgustav juukseid sul silus.
Kaardub öö kohal tähtede helendav kõrgus.
Elada siiski on ilus!

Seitse etüüdi
Artur Alliksaar

Alustan Artur Alliksaarest. Tähtedemäng on see, mis lummab, ja mõtete kordumatu sügavus. Kirjutasin gümnaasiumi lõpus Alliksaarest uurimistöö ja sellest ajast on jäänudki Alliksaare luuletused mind mu rännakutel saatma. Kindlasti kuulub “Päikesepillajate” kogu mu öökapiraamatute kõige loetumate raamatute hulka.

Lastes pilgul üle raamaturiiulite rännata, vaatasin, et igas toas oli kusagil üks-kaks Astrid Lindgreni lasteraamatut. Meid on neli õde ja meie pere siseringi on sissesulanud lõbusad naljad ja ütlemised Lindgreni raamatutest. Näiteks kui keegi küsib, mõne värvi kohta arvamust, siis võid piiksatada, et “need on päris helelillad”, ja kõigil on naer huulil. Teisalt on “Väike Tjorven, Pootsman ja Mooses” kindlasti mõjutanud ka minu saarevahiks saamist ja saarele elama asumist. Mul on väike kodu mere ääres, kolm vahvat last ja suur bernhardiin Pontius. Nii et saan veelgi oma eluga paralleele tõmmata…

Mari-Liis Pae
Kõinastu saarevaht

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest. Telli leht siit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 270 korda, sh täna 1)