Oh, oleks Untsakad Saaremaalt! ehk Kuidas saarlasi Viljandi folgil kohata (4)

FOLK VÕLUB: Saarlased Teele Koel (tantsib vasakul) ja Heidi Raimla olid festivalil kolmandat aastat. Foto: Peeter Umblia

“Saaremaal veel ei ole ansambleid, kes vastaksid Viljandi pärimusmuusika festivali kriteeriumitele,” nentis pärimusmuusika festivali programmijuht Tarmo Noormaa, kui küsisin, kas Saaremaalt ka mõni ansambel järgmisel aastal festivalile pääseb.

“Viljandi folgile eelistatakse ansambleid kahest kriteeriumist lähtuvalt – ansambel kas teeb midagi oma paikkonnast lähtuvat väga stiilset või teeb eesti rahvamuusikat. Kui näiteks Untsakad oleksid saarlased, siis neid kutsutaks nagu Saaremaa ansamblit,” sõnas Noormaa.
Kuulama oli saarlasi Viljandi folgile tulnud aga mitmeid. Ansambli Oort peamees Aleksander Sünter ehk Sünteri Sass oli üks esimestest Viljandi pärimusmuusika festivali korraldajatest. Selle kohta, kuidas ta käis oma isa vana Zapakaga festivalipäevade varahommikul kohalike ettevõtete ukse tagant ukse taha ja kogus toidumoona – sellest räägiti ja räägitakse legende edaspidigi.

Sel aastal seati sisse Pärimeeter ehk festivaliala. “Minu meelest oli jälle tunda sellist mõnusat, rahulikumat olemist nagu festivali algusaastatel,” rääkis Sünteri Sass. “Kui sa pead minema läbi toidutänava oma pillikoormaga “mägedesse” esinemiskohta, ent lihtsalt ei pääse läbi ja keegi vaarub sulle otsa, seda enam ei olnud ja see on väga hea,” sõnas Sass.
Saarlased Teele Koel ja Heidi Raimla olid festivalil kolmandat aastat. “Viljandi folk võlub,” põhjendas Teele.

Istusime Viljandi Jaani kiriku ees murul, kui Teele avaldas saladuse: ta tahaks teha ansambli ja esineda festivali Rohelisel laval. “See on veel praegu ainult jutt, sest kust on siit mandrilt saarlasi leida,” tunnistas ta. Teele sõnul ei maksta neile esinemistasu, ent tähtis ongi eelkõige enda proovilepanek.
Tänavuselt festivalilt said Teele ja Heidi taas muusikaelamuse. Esinejatest ei too nad kedagi konkreetselt esile, sest head ansamblid olid nende sõnul kõik. Heidi ja Teele käisid sõna otseses mõttes kontserdilt kontserdile. “Festival ise annab sellise mõnusa õhkkonna. Sa lihtsalt oled, kuulad, naudid,” sõnas Heidi.

Ansambli loomise ideest rääkisin ka festivali programmipealikule. “Väga vahva, saarlasi ongi festivalile vaja,” rõõmustas Tarmo Noormaa.

Piret-Päiv Rist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 672 korda, sh täna 1)