Teateid tindirindelt: Jumalate saabumine (2)

Olid ajad, mil Saaremaad valitsesid salapärased tumedad jõud ja ülistati kõige vägevamaid jumalaid, keda inimsugu mäletab. Suure Tõllu eeskujul võitlesid kangemad mehed kurjuse, müütiliste olendite ja merega.

Pikki aastaid ei ole enam nähtud vankrirattaid mööda taevavõlvi lendamas ja meestel seisab pea paremini otsas kui kunagi varem. Ometi elatakse siiani hirmus ja teadmatuses: Põhja-Saaremaal varjatakse end maailma kurjuse eest otse merest tõusva müstilise kiviseina taha. Argielu kulgeb küll idüllilise külaromantika tähe all, millele Jonathan Austraaliast külapoe taga koos oma võitluskaaslastega hoogu annab, kuid samal ajal varjatakse kiivalt ühte saladust. Ühte püha paika, kus käiakse vaid harvadel puhkudel ohvriande viimas ja jumalatele pastlasahinal riitustantse esitamas.

See koht on nii salapärane, et väidetavalt ei ole see kunagi saanud tekkidagi. Rannikualadel elavad haruldased targad linnulausujad teavad siristada, et selle paiga teke oleks pidanud nende soole lõppu tähendama. Naturanõiad laiutavad abitult käsi. Veeretatakse regivärsse võimsate sõjajumalate tulekust läänekaarest ja viikingite naasmisest rikkust täis kaubalaevadega. Saladuseloori ei ole tekkeloo kohapealt aga siiamaani kergitatud.

Kummituslikus paigas valitseb vaikus ja kaasaegsed tared näivad olevat maha jäetud enne neisse sisse kolimist. Tuul kogub tühja asfaldi peal kiirust nagu Estonian Airi kratt Kuressaare lennuväljal, kuid keegi seda tuult ei näe ega kuule. Nagu ei näe keegi ka Kuressaares lennukit õhku tõusmas.

Ometi, kui päike tõuseb otse Mustjala kiriku tagant, ärkab kummitussadam ellu. Kadakate vahelt ilmuvad kepseldes välja triibulistes seelikutes memmed, lõõtsale tõmmatakse elu sisse ja pimedatel talvetundidel näppude vahel elu saanud käsitöö ilmub päevavalgele. Siis saabub laev. Tundmatu ja ennenägematu. Jumalad on taas tõstmas oma jalga Mustjala süvasadamasse. Tantsijad keerutavad, sepad taovad mõõku ja kroonikud kirjutavad igast külastusest kui endise maailma lõpust ja uue algusest. Nii imekspandav on kruiisilaeva sattumine kruiisisadamasse – just nagu Sareta bussi õigeaegne saabumine bussijaama.

Kui laev ankru tõstab, jääb taas kõik vaikseks. Ainult Tallinna Sadamast on üle mere kuulda valju loitsimist. Et ehk uuel aastal tuleb ikka lubatud 15 ära.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 254 korda, sh täna 1)