Püha kihelkonna nimepäev pani rääkima vanast ajast

Juba traditsiooniliselt said pühapäeval taas kokku Püha kihelkonna patrioodid ja ajaloohuvilised, et istuda koos nii kihelkonna kui ka kiriku esmamainimise 563. aastapäeval ning kuulata kodukandi ajaloost tehtud uusi uurimusi.

Esmalt andis konverentsi modereerinud Krista Mägi sõna Anne Treile, kelle sulest äsja ilmus raamat Püha kihelkonnast. Oma kodutalust Kopeldist, selle saamis- ja müümislugudest ja inimestest, kes seal elanud, peretütar Liina Jasmin. Liina oli teinud koolis, Saaremaa ühisgümnaasiumis uurimistöö, mida ta nüüd ka kodukandi rahvale tutvustas.

Rita Loel rääkis sellest, kuidas üks saare naine, kes osales Vabadussõjas, sai puhkuse, kuna tuli sõdur Puusepa surnukeha koju Pihtla valda ära tooma. Selgus, et ehkki juba 20 aastat on meil taas vabadus olnud, ei tea me isegi seda, kui palju näiteks Pihtla valla mehi Vabadussõjas osales. Vabadusristi kavalere oli nende hulgas suure tõenäosusega neli.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 186 korda, sh täna 1)