Mändjala elanikke häiris rannapeo tümps (2)

PRÜGI TERVE MAA JA ILM: Mändjala rannaala oli veel eile pärastlõunalgi prügi täis. Tühja taarat, hilpe ja katkiseid pakendeid vedeles nii puude all kui ka rannaliival. Foto: Sander Ilvest

Politsei jaoks möödus nädalavahetus Mändjala ümbruses Saaremaa rannapeo tõttu töiselt ja tulemuslikult. Kohalikke elanikke segas peamiselt vali muusika.

“Kartsime tegelikult hullemat,” kinnitas Mändjala külavanem Irja Lepik Saarte Häälele kämpingus toimunud rannapeo kohta, mis tõi kohale palju noori. Lepik tõdes, et pidulised käitusid, nagu noored taolistel üritustel ikka käituvad. “Kisa ja lärmi on paratamatult, kui nad joomased on,” märkis ta. Piduliste autode parkimisega muret polnud ning korralikult pargitud autod kohalikke ei seganud. Lisaks koristas kämping pühapäeva hommikul juba väga varakult teeääred risust.

Prügi ja tümps segasid

Saarte Häälega kõnelenud suvitaja, kes oma nime ajalehes näha ei soovinud, märkis, et rannaala seevastu oli kohati prügikihiga kaetud. “Keegi oli näiteks oma alukad kenasti randa unustanud ja riideid oli seal teisigi,” rääkis ta.
Ranna prügisust kinnitas ka külavanem. “Mere ääres muidugi sodi on veel,” tähendas ta. Niisamuti valmistas kohalikele omajagu peavalu muusika, mis kohati liiga valjuks kiskus, aga see sõltus Irja Lepiku sõnul paljuski sellest, kust poolt tuul puhus ja kuhu see muusikat kandis.

Säärast infot, et peolised oleksid liiga ülemeelikuks läinud ja ümberkaudseid elanikke kimbutamas käinud, Irja Lepiku kõrvu vähemalt eile lõunaks jõudnud ei olnud. Tema sõnul võis Mändjalas elavate inimeste õuedel näha piduliste telke ning ta teadis rääkida, et inimesed on lubanud neid varemgi oma hoovile üles seada.
Kuressaare politseijaoskonna menetlus- ja ennetusteenistuse vanema Meelis Juhandi sõnul võib öelda, et rannapidu möödus politsei jaoks töiselt, kuid seejuures mitte ülemäära. Kuna peo toimumispaigas (kinnisel territooriumil) pidas korda turvafirma, siis politsei keskendus Juhandi sõnul avaliku korra tagamisele ja liiklusjärelevalvele.

Oli mitmeid rikkumisi

Seoses rannapeoga ilmnes kahe päeva jooksul 10 rikkumist, mis olid seotud alkoholi tarvitamisega. Neist kahel juhul oli tegemist mootorsõiduki juhtimisega lubatud alkoholipiirmäära ületades, neljal juhul olid alkoholi tarvitanud alaealised ja neljal juhul oli tegemist avaliku korra eeskirjade rikkumisega, mis oli samuti tingitud piduliste alkoholijoobest.
Ööl vastu pühapäeva kell 00.11 toimus Mändjalas rannapeo telkimisplatsil liiklusõnnetus, kui Audi A6 roolis olnud alkoholi tarvitamise tunnustega 22-aastane Fred sõitis üle telklas viibinud inimese jala sõitis. Viga saanud 17-aastane neiu toimetati Kuressaare haiglasse.
Lisaks algatati kaks väärteomenetlust narkootiliste ja psühhotroopsete ainete tarvitamise kahtluse kohta – kahtlust kinnitab määratud ekspertiisi vastus.

 

Ülemäärast tümpsu tekitas lisalava

Saaremaa rannapeo korraldaja Tre Music OÜ juhataja Siim Pohlak vabandas kohalike elanike ees ebamugavuste pärast, mis rannapeoga kaasnesid. Pohlak tõdes, et iseenesest toimus rannapidu samamoodi kui mullu, kuid kohalikke seganud tümps pärines nn lisalavalt, mida mullu polnud, kuid tänavu katsetati.

“Oli nn Privilege’i lava, mis oli suunaga rohkem just elumajade poole ja sealt see muusika levis,” selgitas Pohlak. See osutus aga just tümpsumuusika lavaks. Pohlak kinnitas, et tuleval aastal osatakse sellega arvestada ja taolisi möödalaskmisi vältida.
Pidulisi oli Saaremaa rannapeol tänavu tublisti üle 3000.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 077 korda, sh täna 1)