Piima hind langeb (1)

Piima pakkumise tuntav suurenemine Euroopa Liidus ja teistes olulistes piimatooteid eksportivates riikides on enamike piimatoodete hindasid 2012. aasta I poolaastal pidevalt allapoole surunud, kirjutab Maablogis põllumajandusministeeriumi põllumajandusturu korraldamise osakonna peaspetsialist Kalev Karisalu.

See on omakorda survestanud piima kokkuostuhinda ja nii väheneski ELis tootjatele makstud keskmine piimahind mais võrreldes eelmise kuuga 5% ja oli 8,1% madalam veebruaris makstud hinnast. Viimaste nädalate arengud näitavad siiski, et piimatoodete hinnad ELis saavutasid mais ja juunis selleks korraks põhja ning et juba lähikuudel võiks oodata vähemasti piima kokkuostuhinna edasise languse peatumist.

EL keskmine piima kokkuostuhind saja kilo piima eest langes 35,11 eurolt novembris 31,6 eurole mais. 12 liikmesriigis maksti tootjatele piima eest alla 30 euro/ 100 kg, Eestis oli hind 29,64 eurot. Vaid kolm kuud varem oli Eesti piima hind läbi aegade tipu lähedal – veebruaris võisid siinsed tootjad küsida 100 kg piima eest 32,88 eurot, mis tähendab, et maiks langes hind sellelt tasemelt 9,9%. Statistikaameti värsketel juunikuu andmetel piimahinna langus Eestis jätkus – tootjatele maksti piima eest eelmise kuuga võrreldes veel 3,8% vähem, 28,5 eurot/100 kg.

Karisalu toob ka välja, et 2009. aasta piimaturu kriisi ajal langes ELi keskmine piima kokkuostuhind alla 25 euro/100 kg taseme. Eesti keskmine piimahind püsis sel perioodil alla 20 euro/ 100 kg taset, olles madalaim 2009. aasta juunis (19,05 eurot/100 kg). Veel madalam oli piima hind Lätis ja Leedus, kus tootjatel tuli leppida isegi vähem kui 16 euroga 100 kg eest.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 667 korda, sh täna 1)