Puugisüstid vaestele tasuta (4)

Puugisüstid vaestele tasuta

PUUGISÜST BUSSIST: Saaremaal on juba mitu tiiru teinud Terviseagentuur OÜ puugibuss, kus fotole jäi kuressaarlane Toivo Räni. Süsti teeb õde Malle Vaga. Foto: Sander Ilvest

Riigikogu liige Rainer Vakra tegi sotsiaalministrile ettepaneku, et kõiki vaesuses elavaid lapsi tuleks puukentsefaliidi vastu riigi kulul vaktsineerida.

“Just süsti kõrge hind on aga põhjuseks, miks paljudele Eesti perekondadele jääb see puukentsefaliidi vaktsiin kättesaamatuks,” kirjutas riigikogu liige Rainer Vakra sotsiaalministrile saadetud kirjas.

Ta tegi ettepaneku lisada alates 2013. aasta 1. jaanuarist “Riiklikusse immuniseerimiskavasse” puukentsefaliidi vastane vaktsineerimine lastele, kes elavad suhtelises vaesuses ehk kelle keskmine sissetulek perekonnaliikme kohta jääb alla suhtelist vaesuspiiri.

Riskirühma kuuluvad just puukentsefaliidi ohualade piirkonnas elavad püsielanikud, eriti aga lapsed, kuna nad on aktiivsema eluviisiga ning enne maale või laagrisse sõitmist soovitatakse ka lapsed vaktsineerida.

“Üks vaktsiin maksab keskmiselt 23–30 eurot täiskasvanule ja 20–23 eurot lapsele,” selgitab Vakra, lisades, et täielik vaktsineerimine koosneb kolmest süstist, millele kulub umbes 60 eurot. Vakra lisab veel, et statistikaameti andmete põhjal elab pea iga viies laps suhtelises vaesuses.

“Me oleme seda ammu taotlenud ja seda oleks hädasti vaja,” kommenteeris Vakra ettepanekut endine Kuressaare linnakodaniku komisjoni esimees Laine Tarvis, kes sarnase ettepanekuga juba kolm aastat tagasi sotsiaalministeeriumisse pöördus, kuid toona said vastuseks, et puugivastased vaktsineerimised ei kuulu riiklikult doteeritavate tervishoiuteenuste alla.

“Terviseamet toetab seda ettepanekut,” ütles Saarte Häälele terviseameti peadirektor Tiiu Aro, lisades, et vastava otsuse peab ikka tegema sotsiaalministeeriumi juures olev ekspertidest koosnev komisjon.

Aro sõnul on inimesed õnneks hakanud rohkem vaktsineerima, õnnetum lugu on tema sõnul borrelioosiga, mille vastu midagi ei aita.

Tänavu on Eestis registreeritud 353 puukborrelioosi ja 29 puukentsefaliidi juhtu, nendest 30 juhul on haigestunud lapsed.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 533 korda, sh täna 1)