Juhtkiri: Raha paneb rattad käima? (3)

Tuuleenergeetikat arendava ettevõtte Prooton AB must-valgel väljatoodud pakkumine Kihelkonna vallale, et poolehoiu eest kahe tuulegeneraatori osas võidakse valda mitmekümne aasta vältel toetada kopsaka rahasummaga, on vallale kahtlemata isuäratav. Raha on kõikidel omavalitsustel ju alati vaja, öeldakse koguni, et see ei haise.

Mis saaks olla veel toredam, kui valla paljulapselised pered, üksikemad, orvud, vanurid, töötuks või makseraskustesse jäänud perekonnad, mõne õnnetuse läbi kannatanud võiksid otseses mõttes tuulest tulnud raha abil veidikenegi paremini elada?

Teisalt võib sellise pakkumise kahel käel vastuvõtmine ühele omavalitsusele tähendada üsna libedale jääle astumist. Sest kui ühele arendajale oled n-ö kolm tilka verd loovutanud, tähendaks see edaspidi raudkindlalt veel samasuguseid diilipakkumisi teistegi arendajate poolt. Kuidas siis vahet teha, kellelt pakkumine vastu võtta ja kellelt mitte?

Õnneks on Eestis planeerimismenetlus igati avalik ja raha sellistes küsimustes vahet sisse teha ei saa: kui volikogu poolthääli ei anna, vaieldakse vaidlused ära maavalitsuses, vajadusel keskkonnaministeeriumis ja kohtus. Milline on vaidluse tulemus, on muidugi teadmata. Kuid loodetavasti on juhul, kui leitakse, et arendajal on siiski õigus tuulikuid Kihelkonna valda püsti panna, veel jõus ka lahke rahapakkumine.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 331 korda, sh täna 1)