Muhulased käisid Viljandis mehe laulu õpetamas

Tänavu on Viljandi pärimusmuusika festivali teemaks “Mehe laul” ja kui kevadel toimus meeste laulu esimene õpituba, võttis sellest osa ka üks muhulane. Sellest ajendatuna otsustas festivali programmipealik Tarmo Noormaa kutsuda Muhu meesansambli festivali eel huvilistele meeste laulu õpetama.

Tarmo Noormaa ütleb, et ega Muhus väga palju lauljaid mehi ei ole, aga need, keda tema kutsus, on silmapaistvamad ning traditsiooni jätkajad. “Need on tõelised muhulased, kes laulavad muhu laule. Ja veel hääbuvas muhu keeles!” hüüatab Tarmo Noormaa. “Ega siis mehe laulu polegi nii kerge mehe käest n-ö kätte saada. Kui lähed mehe käest paluma ,et laula nüüd üks laul, siis ta mõmiseb paar sekundit vihaselt omaette ja… saadab su pikalt! Mehe laule ongi edasi kandnud naised. Naised teavad meeste laule, kuid eriti neid avalikult laulma ei kipu ja seepärast saabki tänavuse folgi ülesandeks olema just meestelt meestele regilaule õpetada,” räägib Noormaa.

Viljandi folgile eelneva meestelaulu toa ja folgi ajal toimuva “Meeste laulu õpitoa” eripäraks on see, et sinna naisi ei lubata. Kuna aga Muhu meesansambli juht on Leena Peegel, tehti talle erand. (Loo autorile tehti erand sellepärast, et ta on ajakirjanik – P. R.)

Muhu mehed Meelis Mereäär, Nikolai Lasn, Vello Lauge ja Tarvi Valdmets, kes eile meestele muhu laule õpetasid, tunnistasid laulukursuse algul, et nad on põhiliselt laulnud estraadilaule ja tegelikult regilaulude ja vanade laulude laulmine ning ka veel õpetamine on neilegi paras proovikivi.

Aga mehed said Viljandis laulmise ja laulude õpetamisega väga vahvasti hakkama. Eriti siis, kui nad laulsid teadaolevalt muhu kõige vanemat regilaulu, mille kohta näiteks Ingrid Rüütel on öelnud, et see laul on tuhat aastat vana. Laul ise algab sõnadega “Läksin, läksin, kõisin, kõisin” ja räägib edasi sellest, kuidas Tustil sõelutakse tuhka ning kuidas härga tapetakse jne, jne ning jõuab lõpuks kassi tapmiseni. Vähemalt see laul sai ligi 30-l meeste laulu kursusel osalejal selgeks. Lausa koori jagu mehi oli koos!

Päiv Rist
Eesti Rahvusringhääling, Viljandi

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 246 korda, sh täna 1)