Olev Sau ja Mihkel Kallas said oma pingi (2)

Olev Sau ja Mihkel Kallas said oma pingi

PINK SAAB SILDI: Helilooja Olev Saule (vasakul) pühendatud pingile kruvib pühendusega sildi külge saatejuht Vahur Kersna. Toimingul hoiab pilgu peal idee autor Raija Hirsch. Foto: Sander Ilvest

Eile käis riigitelevisiooni võttegrupp salvestamas septembris algavat uut saatesarja “Pink” sellest, kuidas kohalik kogukond on rajanud oma piirkonna jaoks tähtsa inimese auks pingi, millel on hea ka rändajal istuda ning mõtteid mõlgutada.

Hommikul oli pingiavamispidu Sõrve sääre tipus, kus omanimelisel pingil sai istuda ka helilooja maestro Olev Sau. Sõrvest suundusid saatetegijad Kaarmale, kus pühendustahvliga pink on nüüd olemas kohalikule haridustegelasele ja köstrile Mihkel Kallasele.

“Oi, see on nii mugav pink, siia võta padi kaasa ja tee kohe üks uinak,” kiitis Olev Sau oma pinki. Tema jaoks oli tähtis vaade, mis pingil istudes tema ees laius – eriti ilus võib olla seal istuda ja päikeseloojangut vaadata.

“Ega mul jah siin enam elavaid sugulasi ei ole,” tõdes maestro, kelle esimesed 15 eluaastat on seotud Torguga. “Siit edasi viidi mind kuskile Dresdeni lähedale,” täpsustas ta.

Aga ta oli tänulik, et edaspidine elu on andnud võimaluse õppida just seda, mida ta on tahtnud ning et tema sõprade hulgas on olnud palju suuri mehi – Mihkel Lüdig, Gustav Ernesaks, Eugen Kapp ja Edgar Arro. “Aga nad on minust olnud nii palju vanemad ning mina olen veel üksi nende Läänemere tuulte valla jäänud,” ohkas augustis 83. sünnipäeva pidav Olev Sau.

Soomlase ettepanek

See, et pink just Sõrvest pärit heliloojale Olev Saule tuli, on kohaliku elaniku, soomlase Raija Hirschi mõte ja asjaajamine. “Ma vaatasin reklaami televiisorist ning mulle tundus, et siin, Saksa ja Nõukogude monumentide kõrval peaks olema ka üks päris sõrulastele oma asi ja mulle tundus, et Olev Sau on üks neid sõrulaste kannatuste sümboleid,” selgitas naine, kes tänu oma abikaasale on pikka aega elanud Rootsis Eesti pagulaskeskkonnas ning teab ja tunneb hästi Eesti ajalugu.

“Algul ma natuke küll kõhklesin, et kuidas sa tuled ja teed, kui ei ole pärismaalane,” avaldas Hirsch, aga helistasin enam kui 20 inimesele, küsisin nõu ning sain ideede kirjapanekuks keeleabi kohalikult mehelt, Mati Martinsonilt,” rääkis ta. Pingi tegi valmis samuti kohalik mees, Jone Koppel, kes Raija Hirschi hinnangul on “täitsa kunstnik”. Ainult telemehi tuli oodata, need olid Hirschi arvates natuke aeglased. Nad tahtsid tulla siis, kui mitu projekti olemas. Ja see teine projekt leiti tänu Saarte Hääles ilmunud “Pingi”-saate uudisele.

Saatejuht Vahur Kersna ütles, et on muidugi mõneti kummaline, kui selleks peab tulema kõigepealt üks soomlane, et projekt käima läheks. “Üheks selle saate ideeks ongi ju rääkida inimestest head, ka nende eluajal, sageli tehakse seda esimest korda ju nende matustel,” avaldas Kersna.

Kersna sõnul arvanud SKY Plussi saatejuht Alari Kivisaar paar nädalat tagasi, et taas kord tehakse mingit “tavaliste inimeste” saadet, kus kas kedagi aidatakse või Võsa Petsi moodi heidikute juures käima hakatakse.

Pole tavalised inimesed

“Need ei ole ju tavalised inimesed, sest nad on selle paikkonna jaoks olulised ja tähtsad kas praegu või on seda olnud,” kinnitas Kersna. “Kohe kindlasti ei ole Olev Sau ega Mihkel Kallas n-ö lihtsad inimesed. Peab ju olema keegi, kellele nad on nii korda läinud. Nad ei ole küll superstaarid nagu on näiteks Ivo Linna, aga mitte mingil juhul ka tavalised inimesed,” põhjendas Kersna valikuid.

Vahur Kersna kutsub aga pingiprojekti jätkama ning seda ka ilma saateta. Juba praegu on teada, et olemas on mõtted ja ideed rajada veel teinegi pink Säärelt pärit muusikule Heldur Jõgiojale ning toimetuseni on jõudnud ka mõte nn presidentide pingist Kuressaare lossi hoovis. Nimelt olla seal pink, kus olevat istunud, muidugi küll eri aegadel, Konstantin Päts ja Lennart Meri.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 854 korda, sh täna 1)