Ooperipäevad – kirevad kui Fabergé muna (video!)

Kirju kui pühademuna – seda ütlust on kuulnud kõik. Mis on aga ühist tänavustel ooperipäevadel ja Venemaa kullassepa Peter Carl Fabergé loodud, juveelidega kaunistatud väärismetallist lihavõttemunadel?

Neid kaht ühendavat polegi nii keeruline leida. Esiteks on tänavuse festivali peaesineja Venemaalt – Moskva ooperiteater Helikon. Teiseks, Helikon toob Kuressaares publiku ette Venemaa tsaaridest ja nendega seotud isikutest jutustavad teosed: eile etendunud “Boriss Godunovi” (mille nimikangelane, tõsi küll, elas palju varem kui Aleksander III-le ja Nikolai II-le lihavõttemunad valmistanud kuulus kullassepp) ja viimase tsaari usaldusisikust pajatava “Rasputini”. Olgu öeldud, et viimase lavakujunduses on hiiglaslikel Fabergé munadel täita oluline roll. Ja muidugi võib pühademunaga võrrelda kogu Saaremaa ooperipäevade programmi.

“Helikoni etendused on kõik omanäolised ja mittetraditsioonilised, igaüks neist pakub üllatusi,” ütles ooperipäevade kunstiline juht Arne Mikk Saar-te Häälele. “”Boriss Godunov” on väga tuntud teos, aga “Rasputin” on oma tegelaskonna mõttes selline kokteil ajastust ja tegelastest, mida varem pole laval kokku pandud. Kohvikus toimuvad “Kohvikantaadid”, natuke teistmoodi kontsert on “Operajazz” ning muidugi kirev lastegala – selline tulevikku vaatav ettevõtmine.”

“Kohvikantaat” kahel korral

Täna kell 15 tuleb ooperimaja kohvikus teatrilt Helikon ettekandele Bachi “Kohvikantaat”, kus range isa püüab võõrutada tütart kohvijoomise kombest, ähvardades neidu mehelemineku loast ilma jätta. Jutustaja rollis on tenor Mihhail Serõšev, isa Schlendriani osas bass Sergei Toptõgin. Tütar Lieschenit mängib sopran Marina Karpetšenko.

Täna kell 18 astuvad Kuressaare lossi kapiitlisaalis kuulajate ette bass Koit Soasepp ning Soome pianist Hans-Otto Ehrst-röm. Kavas on Saare, Elleri, Sibeliuse, Kuula, Tšaikovski ja Mozarti teosed.
Kell 20 on ooperimaja lava teater Helikoni ja Rossini “Sevilla habemeajaja” päralt. Lihtsas loos otsivad noored ühist õnne vaatamata eaka ja jõuka hooldaja vastuseisule. Appi tuleb neile Sevilla linna habemeajaja Figaro.

“Märgakem suurepärase muusika kõrval ka lavastaja Dmitri Bertmani fantaasialendu, kunstnikutööd, mitmetähenduslikke kujundeid ning olgem valmis üllatusteks!” kirjutab Eesti Kontsert etenduse tutvustuses. Etendus on itaalia keeles, eestikeelsete subtiitritega.

Homse festivalipäeva esimene üritus on taas kell 15 ooperimaja kohvikus algav “Kohvikantaat” Helikonilt.
Kell 18 on muusikasõbrad oodatud kontserdile lossi kapiitlisaali, kus esinevad sopran Arete Teemets ja panist Mihkel Poll. Kavas on Respighi, Wagneri, Verdi, Donizetti ja Bellini looming.

Kell 20 algab ooperimajas ooperigala, mille täht on sopran Karita Mattila Soomest. Üles astuvad ka teater Helikoni orkester ja koor. Dirigent on Markus Lehtinen Soomest. Kõlavad Wagneri, Puccini, Leoncavallo, Tšaikovski, Borodini, Rossini ja Verdi teosed.

Reedel kell 20 laseb Kihelkonna kirikus oma häälel kõlada Saaremaalt pärit bass Ain Anger. Musitseerib Tallinna Kammerorkester, dirigent on Risto Joost. Esitusele tuleb Telemanni, Raveli, Iberti, Kõrvitsa, Kapi looming.
Samal ajal, kell 20 algab Kuressaare ooperimajas Helikoni etendus, Jay Reise`i “Rasputin”, mida on lubanud vaatama tulla ka ooperi ameeriklasest autor ise.

Helikon toob publiku ette salapärase Grigori Rasputini elu viimased aastad. Lavale astuvad lisaks nimitegelasele Nikolai II ja tema perekond, Lenin… Etendus on vene keeles, eesti ja inglisekeelsete subtiitritega.

Lastegala Pipi ja Buratinoga

Laupäeval kell 14 saab Jämaja Kolmainu kirikus kuulata Rahvusooper Estonia poistekoori, mida juhatab dirigent Hirvo Surva.
Kell 18 toimub Kuressaare Laurentiuse kirikus aga bass Ain Angeri ja Tallinna Kammerorkestri kontsert. Dirigent on Risto Joost. Kavas Telemann, Ravel, Ibert, Kõrvits, Kapp. Kell 20 esineb Kärla kirikus aga Rahvusooper Estonia poistekoor (dirigent Hirvo Surva).

Kell 20 algab ooperimajas koostöös teatriga Vanemuine lavale toodud Donizetti “Maria Stuarda”. Armastuses ja poliitikas konkureerivast kahest naisest – Šotimaa kuningannast Maria Stuardast (Aile Asszonyi) ja Inglismaa kuninganna Elisabetta I (Karmen Puis) –kõneleva teose lavastaja on Roman Hovenbitzer Saksamaalt, dirigent Mihkel Kütson.

Pühapäev, festivali viimane päev algab kell 14 Kuressaare ooperimajas lastegalaga, kus astuvad üles Rahvusooper Estonia poistekoor, Saaremaa Neidudekoor, G. Otsa nimelise Tallinna muusikakooli sümfooniaorkester, metsosopran Helen Lokuta Rahvusooperist Estonia, Hele Kõrve Tallinna Linnateatrist, noored solistid Ingel Marlen Mikk ja Heldur Harry Põlda, bass Ain Anger, laulja Ivo Linna ning helilooja Olav Ehala klaveril.

Kontserti, kus kõlab Bizet`, Vinteri, Kapi, Ehala, Mozarti, Rossini, Tšaikovski, Loewe ja Straussi muusika, dirigeerivad Eri Klas ja Mikk Murdvee. Galat juhivad Pipi ja Buratino.

Kell 18 esineb Orisaare kultuurimajas Rahvusooper Estonia poistekoor Hirvo Surva juhtimisel.
Sama algusajaga on ka viimane kontsert Kuressaare ooperimajas – “Operajazz”, kus Bizet`, Tšaikovski, Mozarti, Puccini, Donizetti, Gershwini ja Verdi ooperimuusikat ning improvisatsioonilisi seadeid esitavad Estonian Dream Big Band (dirigent Siim Aimla), G. Otsa nim Tallinna muusikakooli sümfooniaorkester ja soome saksofonist Antti Sarpila ning lauljatar Sofia Rubina. Dirigeerib Eri Klas.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 437 korda, sh täna 1)