Katarina Jee võitis Muhu väina regati

Katarina Jee võitis Muhu väina regati

ÄRA TEGIME: Katarina Jee on Eesti meistritiitlit jahtinud juba pikki aastaid. Nüüd on see käes. Õnnelik meeskond (vasakult): kapten Mart Tamm, Andres Tamm, Madis Tamm, Karl Mölder, Priit Riim, Tanel Peeters ja Risto Leedo. Foto: Ester Vaitmaa / Delfi

Eesti läbi aegade suurima osavõtuga Muhu väina regatil, mis oli ühtlasi ka Eesti meistrivõistlus, lõpetas omas grupis kuldmedaliga Saaremaa merispordi seltsi jaht Katriina Jee, kapteniks Mart Tamm.

Nädal aega Pärnust Kuivastu, Heltermaa ja Haapsalu sadamat väisates Tallinna kulgenud regatt lõppes laupäeval Tallinnas.

Saarlastest lõpetas regati parima tulemusega Katarina Jee, kes võidutses ORC3 grupis.
Saarlased lõpetasid regati 10 punktiga, neile järgnenud Georg sai kokku 12 punkti.

Vastsete Eesti meistrite kapten Mart Tamm ütles Saar-te Häälele, et võistlus oli põnev. “Oli väga tihe konkurents, võitja selgus ju alles viimases sõidus,” märkis Tamm ja ütles, et asjale lisab kaalu ka see, et nende selja taha jäänud jaht Georg on mitmekordne Eesti meister. Saarlased pääsesid puhta nahaga ka tormituultest, mis regati vältel nii mõnegi jahi rajalt maha võtsid. “Ei, midagi hullu ei juhtunud. Õnneks,” rõhutas kapten. Seda kurbnaljakam on see, et eile Saarte Häälega rääkides oli Tamm koos jahiga Rohuküla sadamas tormivarjus. “Tahaks jahti koju tuua, aga näe, ilm ei luba,” märkis ta. Katarina Jee järgmine suurem etteaste on augusti alguses Soomes toimuvad avamerejahtide maailmameistrivõistlused.

Katarina Jeega samas grupis oli jaht Centaur (Rain Riim) 11. kohal.

ORC4 klassis oli saarlaste parim Kadri, kes sai 5. kohta. Kadri tegi regati viimastel etappidel tõsise lõpuspurdi, kuid medalikohale siiski ei jõudnud. Vesileenu (Tiia Maalinn) oli selles grupis 9. ja Orissaare jaht Lagle II (Ülari Velviste) 10. kohal.

Grupis LYS1 püsis kogu regati vältel esikolmikus jaht Sophia (Tiit Sarapuu), kuid viimase kolme etapi kehvapoolste kohtadega (10., 13. ja 12.) taandusid nad lõpuks 5. kohale, lastes endast ka mööda Lilianni (Margus Beljakov), kes lõpetas neljandana. Jaht Zoo (Toivo Matt) oli selles grupis 10.

Grupis LYS2 suutsid taas medalikohale sõita SMS noorpurjetajad jahil Maris (Rene Riim), saades seekord pronksmedali. Saarlaste jaht Sinilind (Vahur Grünthal) hoidis regati kestel kinni isegi esikohast, kuid lõpuprotokollis jäi nende laeks 4. koht. Selles grupis oli 17. Cassandra (Jaanis Prii).

Folkbootide klassis tõi saarlastele medali jaht Ahti (Ott Kolk), kes lõpetas regati teise kohaga.

Saarlased võivad enda omaks pidada ka osakest Muhu väina regati üldvõitja ehk siis suurimate (ORC1) jahtide võidust. Nimelt võitis selle grupi jaht Forte, mille kapteniks on saarlane Jaak Jõgi. Forte oli enda jaoks kindlustanud võidu juba etapp enne finišit ja nii oli viimane Tallinna lahel sõidetud etapp neile pigem auringiks. Saarlastega seotud jaht Evelyn III (SMS ja Kalevi jahtklubi ühismeeskond) tuli ORC2 klassis saarlasest kapteni Kristen Pugi juhtimisel 15. kohale.

Muhu väina regatt on Eesti pikimate traditsioonidega avamerepurjetamise võistlus, mis sel aastal toimus 55. korda. 115 jahiga Eestist, Soomest, Lätist, Leedust ja Venemaalt pea 700 purjetajaga pardal oli see läbi aegade üks suurima osavõtjate arvuga regatt Eestis. Võistluse katkestas erinevatel põhjustel 9 jahti ja lõpuni purjetas 106 alust.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 854 korda, sh täna 1)