Uus raamat: Tito tappis Stalini?

Uus raamat: Tito tappis Stalini?

KES KEDA? See 1945. aastal tehtud foto on üks vähestest, kus koos on jäädvustatud Jugoslaavia kommunistide liider Josip Broz Tito (vasakul) ja Nõukogude Liidu diktaator Jossif Stalin (keskel). Juba mõned aastad hiljem läksid nad tülli ja tegid palju selleks, et teineteisest vabaneda. Fotol on veel Nõukogude Liidu kauaaegne ja kurikuulus välisminister Vjatšeslav Molotov. Foto: internet

Sloveenias ilmus Jugoslaavia kauaaegse diktaatori Jossif Broz Tito uus elulugu. Selle autor, silmapaistev Sloveenia ajaloolane Jože Pirjevec ei välista, et insuldi, mis Stalini lõppkokkuvõttes surmas, võis esile kutsuda Jugoslaavia liidri saadetud palgamõrtsukas.

Tõsi, Jože Pirjeveci raamat “Tito in Tovarši”, mis autori kodumaal muutus kohe bestselleriks, on praegu kättesaadav vaid sloveenia keeles. Teistesse keeltesse seda tõlgitud veel ei ole. Raamatu retsensioon ilmus aga sel nädalal Ameerika veebiväljaandes The Daily Beast. Raamat toetub endise Jugoslaavia territooriumil asuvate arhiivide materjalidele, mis seni on olnud välismaa teadlastele ligipääsmatud.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest. Telli leht siit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 206 korda, sh täna 1)