Noortevahetus aitab vabaneda töötusest (2)

Noortevahetus aitab vabaneda töötusest

PLAKATIGA: Annika Väälma (vasakul) koos noortevahetuses osalejatega demonstreerimas üht omatehtud plakatit. Foto: Sander Luhila

9.–17. juulini toimub Kuressaares noortekeskuse eestvedamisel Euroopa noorte programmi noortevahetusprojekt “Be Volunteer and Build Your Career”, millest võtavad osa nelja riigi noored.

Külas on noored vanuses 16–23 aastat Türgist, Leedust ja Ungarist ning osalejate hulgas on ka Saaremaa noori. Noortevahetusprojekti, mille teema on noorte töötus Euroopas ja vabatahtlik töö, on rahaliselt toetanud Euroopa Komisjon.

Neljapäeval valmistasid noored plakateid, mida käisid ka tänavatel ekponeerimas. “Need plakatid on selleks, et tähelepanu pöörata töötusele ja et vabatahtlik töö võib aidata sellest välja tulla,” selgitab noorsootöötaja Annika Väälma. Tema sõnul reageerisid inimesed sellele väga hästi.

Briljantne grupp

Annika Väälma kiidab kõiki noori, kes projektis osalevad. “See grupp on täiesti briljantne!” sõnas ta.
Noortele endale läheb töötuse teema väga korda. Paljud neist ongi töötud või siis alles hakkavad tööd otsima. “On väga tähtis näidata, et see teema on oluline,” sõnas Ungari tüdruk Mariann Nagy. Tema on ka aasta aega Eestis elanud ning tegutsenud vabatahtlikuna ühes Võru lasteaias.

“It’s kena!” ütleb Türgi neiu Ezgi Taş. Ka tema töötab vabatahtlikuna, kuid hoopis Türgis. Ta on aidanud leida erinevaid tegevusi leukeemiat põdevatele lastele.
“No ikka on raske, mõni on häbelik, üritame nii teha, et keegi ei tunneks ennast väljajäetuna,” seletab saarlane Mariann Tartes suhtlemise kohta. “Kõik on näitlejad inimesed,” sõnab Annika Väälma, lisades, et mõne inglise keel küll natuke tõrgub. “Kui vaja, teevad kõik selgeks käte ja jalgadega.”

Kuigi Türgi poisid Kaan Ertekin ja Faruk Fetolmaz enda sõnul inglise keelt eriti ei oska, saavad nad põhilise jutuga hakkama ning selgub, et neile mõlemale meeldib see projekt väga ja eriti see saar.

Sai ujujat nähes šoki

Ka kõik teised noored on Saaremaast vaimustuses, kuigi nende sõnul on siin külm. “Esimesel päeval nägin, kuidas üks poiss ujuma läks ja ma olin šokis. Nii külm oli,” sõnas Ezgi Taş. Leedu tüdruk Emilya Kat-ryna Trunovaite aga on ka varem Eestis käinud ning tuli rõõmuga tagasi.

Annika Väälma sõnul on neil veel plaanis minna jazzifestivalile ja seepi tegema ning korraldada oma pidu. Tema arvates on tegevust isegi palju olnud ning noored on päeva lõpuks päris väsinud. “Öösel nad ju ei maga,” naerab Väälma.
Annika Väälma sõnul õpivad noored projektis enesekindlust ning omandavad oskusi, kuidas tööturul hakkama saada. “Õpetame neid julgelt peale hakkama. Sellist käed mulda pistmist praegu ei ole,” seletab ta, kuigi algul olevat olnud plaanis ka minna Pidulasse tööle.

Türgi, Leedu ja Ungari noored veedavad aega ka Ranna noortekeskuses, mis on avatud 12. juunist Kuressaare merepäevade lõpuni. “Nagunii on paljud rannas, tahame, et nad pärast leiaks tee siia ka,” sõnab Ranna noortekeskuse projektijuht Kadri Riis.

Tema sõnul on külastajaid palju, kuid kõik oleneb ilmast. Samas pidid neil olema ka oma püsikunded, kes käivad rannas peaaegu iga päev. “Vahel mõni ei tule, siis mõtled kohe, et kus ta on,” seletab Kadri Riis.
Rannas käivad ka linnalaagri Sitikas lapsed, kelle jaoks on nädala aja jooksul palju erinevaid tegevusi. Lastega tegeleb linnalaagri kasvataja Lindia Lallo. Nad on käinud golfi mängimas, klaasimaale, laagrisärke ja külmkapimagneteid tegemas ning neljapäeval tutvusid nad lähemalt päästeteenistuse ja politsei tööga.

Palju rahvusvahelisust

Ranna noortekeskus tähistab sel aastal oma viiendat sünnipäeva. Selle puhul on noorteka tegevuses palju rahvusvahelisust. “Meil on kaks vabatahtlikku, kes on siin iga päev kohal, Jose Hispaaniast ja Roxanna Rumeeniast,” rääkis Kadri Riis, kelle hinnangul käib rannas ka üllatavalt palju turiste. Alles olid neil külas käinud vene noored, kes veetsid noortekeskuses terve päeva.

Lindia Lallo sõnul on noortel suvel tegemist küllaga. Avatud on Ranna noortekeskus, alles lõppes malev, ka spordihoone pidi korraldama laagri ning muidugi on tulemas Kuressaare merepäevad.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 516 korda, sh täna 1)