Avastamise ja leidmise suvi

Avastamise ja leidmise suvi

PUNANE VÄLJAK: Laiutav moonipõld paneb seisatama ja vaatama. Foto: Reet Viira

Käes on esimene suvekuu…puhkustekuu…”akudelaadimiskuu” … valgete ööde kuu! Jaaniussid on omale kodud leidnud. Selle aasta jaanipäev lasi meil lihtsalt puhata. Kõik oli vihmast alandlikult kummargil. Vihma sadas lakkamatult.

Üldiselt mulle küllus sümpatiseerib, aga kui seda antakse vihmana ja nii ohtralt, siis mitte. Hendrik Relve on aastaaegade vaheldumist võrrelnud hiigelkiigel kiikumisega. Talvisel pööripäeval oleme kiikumisega kõige kõrgemas punktis, kus kiige hoog aeglustub ja korraks isegi seisma jääb.

Suvine pööripäev kihutab kiige kõige suuremal hool madalaimast punktist läbi ikka jälle kõrgpunkti, pimeduse poole. Pärast jaani hakkavad ööd pikenema. Looduse tegemised kiige madalaimas punktis on tormilised ja kiired. See on isemoodi Põhjala suvi oma kiire võidujooksuga talve ning külmuse eest.

Reet Viira
loodusesõber

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest. Telli leht siit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 285 korda, sh täna 1)