Kes aitab vigastatud lindu? (1)

Kes aitab vigastatud lindu

LOODUSLIK VALIK? Õnnetu linnupoeg oleks tõenäoliselt hukka saanud, kui heasüdamlikud inimesed poleks tema pärast ligi tund aega erinevatesse ametitesse helistanud. Foto: Sander Ilvest

Eile pärastlõunal lebas vigastatud hõbekajakapoeg juba teist päeva Kuressaares Torni tänaval, ent mitte keegi ei söandanud teda aidata.

Pärast ligi tund aega kestnud telefonikõnelusi viidi lind lõpuks ära ja toimetati loomade turvakoju. Kõigepealt helistati keskkonnainspektsiooni infotelefonil 1313, kes suunas helistaja edasi keskkonnaameti tehnikule Heiki Hermannile.

“Linna piires meie ei tule,” sõnas Heiki Hermann. Tema sõnul tegeleb selliste probleemidega omavalitsus, mistõttu võeti järgmisena ühendust Kuressaare linnavalitsusega.

“Vigastatud linnuga tegeleb keskkonnaamet,” suunas heakorra järelevalve spetsialist Heino Vipp helistaja tagasi keskkonnaametisse. “Eesti seaduse järgi on nii, et surnud linnud koristab omavalitsus,” kinnitas Vipp, “ent vigastatud looma või linnu puhul tuleb helistada numbrile 1313, kes suunab kõne keskkonnaameti vastavale spetsialistile.”

“Vigastatud linnu või looma eest on vastutavad päästeamet ja keskkonnaamet,” sõnas ta, viidates looduskaitseseaduse paragrahvile 62.

Tõepoolest, mõne aja möödudes ilmus Allar Liiv keskkonnaametist ning viis linnu looduskaitsebioloogi juurde, kes vaatas linnu üle.

“Täna on lind teel Nigulasse (loomade taastuskeskusse Pärnumaal),” kinnitas Hermann eile hommikul. Tema sõnul oli bioloogi hinnang, et lind on kaua nälginud ja tema jalgadega on juhtunud õnnetus, mistõttu linnu liikumine on piiratud. Tiivad olid kajakapojal tema sõnul terved. “Õhtul oli ta juba söönud ja vett joonud,” sõnas Hermann ning andis lootust, et lind saab peagi tagasi vabadusse.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 603 korda, sh täna 1)