Teateid tindirindelt: Pommid plahvatavad ajakirjanikele (2)

Viimased kuud on endaga kaasa toonud mitmeid rünnakuid meediaettevõtete vastu. Loeme, et meie oma Imre Sooäär kaebab Äripäeva kohtusse ja pressinõukogu mõistis Saarte Hääle süüdi hea ajakirjandustava rikkumises.

Kuigi inimestele väga meeldib lugeda sellest, et nende kodune ajaleht on süüdimõistetud (viimane selline juhtum Saarte Hääles sai küll klikihitiks), mõjutab see pressi väga vähe. Lisaks noomivale pressinõukogule on hakatud pöörduma ka kohtu poole, mis tundub omavat märksa suuremat mõjuvõimu.

Birgit Varjun kasseeris hiljuti Kroonikalt sisse 5% ajakirja käibest, kasutades ära “Langi seadust”. Nüüd ootab Kroonikat ees kohtuprotsess Erika Salumäega, kes samuti ajakirjalt kopsaka summa võib saada. Kohtuga ähvardab ka Galojan.
Kui tundub, et Eestis hakkavad tindirindel kuulid vihisema, siis tegelikult pole meil häda midagi. Meenutame, kuidas mõnes teises riigis meedia tegevust kontrolli all hoitakse. Ligi nädal aega tagasi ründasid relvastatud mehed Süürias kahte telejaama ja tapsid seal seitse inimest. Vaid kuu tagasi andis Põhja-Korea sõjavägi teada, et nad on sihikule võtnud Lõuna-Korea meediaväljaannete kontorid, kes olid negatiivselt kajastanud Pyong-yangis toimunud lasteüritust.

Kui miski ei meeldi, saab ka nii asju ajada. Tänapäeva Eestis sellist lähenemist nagu ette ei kujuta. Ajakirjanikud tunnevad end vahel kui pühad lehmad, kelle vastu midagi öelda ei või. Ajakirjandusvabadus pidavat ohus olema.
Süüria informatsiooniminister ütles pärast tapmisi, et tegemist polnud rünnakuga tavainimeste vastu, hukati meediat, ajakirjandusvabadust, meedia eetikakoodeksit. Tõepoolest, ajakirjanikud ei olegi tavainimesed. Kui tahetakse mängida neljandat võimu, tuleb olla valmis ka kõrgendatud tähelepanuks, rünnakuteks ja kriitikaks. Loodame, et sellega ei minda siinmail siiski nii kaugele kui Süürias ja Põhja-Koreas.

Eestis pole meediaväljaandelt just sageli kohtu kaudu valuraha kätte saadud. Kui süüdimõistvad otsused nüüd jätkuvad, luuakse nendega juba tugev pretsedent, mille najal on uutel tulijatel palju turvalisem kohtuuksele koputada. Lõpuks on ka neljanda võimu üle hakatud kohut mõistma. Kas selline ajakirjanduse surve alla seadmine ja võimalik sisu mõjutamine ka ajakirjanduskultuurile kasuks tuleb, näitab aeg.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 170 korda, sh täna 1)