Saaremaa purjetajad viisid Bellingshauseni hauale lilli (3)

Saaremaa purjetajad viisid Bellingshauseni hauale lilli

MAADEUURIJA HAUAL: Cassandra meeskond (vasakult) Jaanis Prii, Alo Tamm, Ülar Jürviste ja Kristjan Kirss Bellingshauseni haual pärast kodusaarelt korjatud lillede asetamist. Foto: erakogu

Jaht Cassandra, kelle meeskonda kuuluvad Jaanis Prii, Alo Tamm, Ülar Jürviste ja Kristjan Kirss, purjetas juunikuu viimastel päevadel Peterburgi, et viia Saaremaalt pärineva kuulsa meresõitja Bellingshauseni hauale lilled.

Lillede viimine oli seda olulisem, et need olid korjatud kuulsa maadeavastaja sünnikohast, Pilguse ja Lahetaguse mõisa maadelt. Lilled korjas ja kuivatas Kaia Eelma. Fabian Gottlieb von Bellingshauseni haud asub Kroonlinnas luteriusuliste kalmistul. Tema surmast möödus tänavu 160 aastat.

Ettevõtmise ühe algataja Jaanis Prii sõnul on Belingshausenil Kroonlinnas nii hauatähis kui monument. Kas Bellingshausen Kroonlinna kalmistul täpselt sama koha peal ka puhkab, on Prii sõnul teadmata – segastel aegadel on hauatähise originaal kaduma läinud. Kalmistu on aga vähemalt õige.

Prii sõnul on Kroonlinnal turismi sihtkohana veel palju perspektiivi. Kesklinn olevat kohati päris kenasti hooldatud, kuid oleks hea, kui turistidele avataks ka saartel paiknevad merekindlused.
“Käisime ka Bellingshauseni monumenti vaatamas ja nägime ära nn Kroonlinna nulli,” lisas Prii.
Välismaalased Kroonlinna oma laevaga minna ei saa, Peterburis on vaid kolm välismaalastele avatud jahisadamat. Keskjahtklubi, kus Cassandra peatus, väidab seda sadamat aastas külastavate Eesti väikelaevade arvuks 5–8.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 733 korda, sh täna 1)