Saarlased jäid riigieksamite tulemustega rahule (1)

“Meie oleme küll tulemustega üldjoontes rahul,” ütlesid koolijuhid, kellega Saarte Hääl eile tänavustest riigieksamite tulemustest juttu tegi. Vaid Orissaarest tunnistati ajalehele, et võinuks paremini minna.

Et päris kokkuvõtted tehakse pärast apellatsioonide läbivaatamise aega (neid sai esitada selle nädala kolmapäevani), siis ei ole ka riiklikul eksami- ja kvalifikatsioonikeskusel ülevaatlikku statistikat. “Arvan, et augusti lõpuks on see olemas,” sõnas eksamikorralduse osakonna peaspetsialist Sirje Jüriso. Samuti pole teada, kas mõni Saaremaa koolilõpetaja on pöördunud haridus- ja teadusministeeriumi juures oleva riigieksamite tulemuste apellatsioonikomisjoni poole. “Sellist kokkuvõtet ei tehta,” ütles ministeeriumi avalike suhete konsultant Asso Ladva. Selline info puudub ka koolidel.

“Meil küll üks õpilane lasi teha oma eesti keele lõputööst koopia, kuid tema tulemus oli nii hea, et vaevalt ta tulemust edasi kaebas,” rääkis Leisi keskkooli direktor Tõnu Erin, kelle arvates võivad nii õpetajad kui ka õpilased tänavuste tulemustega rahule jääda. “Traditsiooniliselt olid tugevamad inglise keel ja eesti keel,” märkis Leisi koolijuht, lisades, et kõrgeim punktisumma, 97, tuli neil eesti keeles, kuid “ka madalad punktid olid üsna kõrged”. Kokku tehti Leisis sel kevadel küpsuseksameid seitsmes aines.

Kuressaare gümnaasiumi õppealajuhataja Maidu Varik sõnas, et nemadki võivad eksamitulemustega rahule jääda – koolilõpetajad tegid eksameid 11 aines, kõrgeim punktisumma oli matemaatikas (98) ning üle 80-punktiseid eksamitöid oli päris palju.
“Mind üllatas kõige enam matemaatikaeksam,” avaldas tänavune KG lõpetaja Linda Aasma. Kui eesti keele eksami uuendused olid varem teada, siis matemaatika eksamiülesannete tüüpide muudatustest enne ei räägitud. Aasma eksamivalikus olid lisaks eesti keelele ja matemaatikale inglise keel, keemia ja geograafia.

Ka Kuressaare täiskasvanute gümnaasiumis jäädi eksamitulemustega rahule. “Parimad punktid olid inglise (98) ja eesti keeles (96),” ütles direktor Ly Kallas. “Täiskasvanute gümnaasiumis valiti lisaks kohustuslikule eesti keelele eksameid seitsme aine hulgast ning üle 85-punktilisi töid oli meil palju,” kiitis Kallas tublisid õpilasi ja õpetajaid.
Saaremaa ühisgümnaasiumi direktor Viljar Aro märkis, et ehkki täpsemaid analüüse võib oodata alles uueks kooliaastaks, võib ka tema juhitava kooli sooritustega üldjoontes rahul olla.

“Me ei ole mingeid võrdlusi veel teinud ega keskmisi välja arvutanud, nii et mõnes mõttes elame teatud pimeduses,” lausus ta. Ka ei ole kevadised eksamid toonud mingeid erilisi üllatusi. “Kui, siis niipalju, et üks tüdruk sai üle mitme aasta eesti keele eksamil maksimumi, 100 punkti,” sõnas Aro. Üldiselt on Saaremaa vanima gümnaasiumi viimaste aastate keskmine punktisumma jäänud aga 69–72 vahele ning koolijuht loodab, et see ka tänavu nii on. SÜG-is tehti tänavu riigieksameid pea kõikides ainetes, vaid füüsika ja prantsuse keel jäid “katmata”.
SÜG-i lõpetanud Annemari Rahnel tunnistas, et tema jaoks oli päris raske inglise keele eksam ja ega eesti keelest osanud ka midagi arvata. Tüdruku valikute hulka kuulusid veel geograafia ja ühiskonnaõpetus. Viimase tulemusega jäigi ta kõige enam rahule.

“Kindlasti ei ole aastad vennad, kõige paremad punktid tulid meile eesti keeles ja geograafias,” nentis Orissaare gümnaasiumi direktor Peeter Hansberg. Tema sõnul ei olnud nende koolis eksamitulemusi seekord üle 90 punkti, kuid üksikud ikka üle 85 said. Samas ei tea Hansberg, et keegi oleks oma tulemused vaidlustanud, ning läbikukkujaid Orissaares ka ei olnud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 418 korda, sh täna 1)