Merikotkas tekitab probleeme (3)

Kui haruldane merikotkas otsustab kellegi isiklikku metsa oma pesa ehitada, tähendab see omanikule palju käske, keelde ja probleeme. Kui mets ei kuulu Natura 2000 alale, siis ei võimalda praegused seadused ka riigilt hüvitist nõuda.

“No miks minu merikotkas on siis teistsugune kui Natura alal elav merikotkas,” imestab juba aastaid sel teemal ametnikega vaielnud pensionär Mati Heinmets, lisades, et igal aastal lubatakse seadus üle vaadata, kuid sinnapaika see jääbki ning seega tuleb pensionäril leppida vaid sellega, et kohalik omavalitsus selle metsa eest maamaksu sisse ei nõua.
“Kui mul oleks mets Natura alal, siis ma saaksin hüvitist 100 eurot hektarilt, mis teeb aastas ikka ühe pensioni,” ütles Heinmets Saarte Häälele, rõhutades, et ei ole veel lootust kaotanud.

“Igal aastal lubatakse, et seadused vaadatakse ümber,” ohkas ta.
Rohkem kui seitse aastat tagasi avastati Saaremaa pensionäri Mati Heinmetsa maalt merikotka pesa. Et lind kuulub esimese kategooria kaitsealuste liikide hulka, võeti 200-meetrise raadiusega ala ümber pesapuu kaitse alla, kirjutas Päevaleht. Kokku kaheksa hektarit.
Omanik ei tohi metsa hooldada ega isegi igal ajal sinna jalutama minna.

“Kui vaadata seda ainult riigi huvina, siis on kompensatsioonid loomulikult liiga väikesed. Aga kui vaadata, et haruldane liik tõstab teatud määral ka maa väärtust, siis muidugi paistavad asjad teistpidi,” ütles riigikogu keskkonnakomisjoni esimees Tõnis Lukas Päevalehele, nentides samas, et riik võiks näidata rohkem initsiatiivi.
Et Heinmetsa lugu hüvitisega pole ainus, öeldi keskkonnaministeeriumist Päevalehele, et praegu on välja töötamisel süsteem, mis hüvitaks piirangu tõttu saamata jäänud tulu nendele, kelle maa on pärast soetamist looduskaitse alla võetud ega asu Natura 2000 kaitsealal. Suuremaid arutelusid on oodata sügisel.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 755 korda, sh täna 1)