Lugeja kiri: Varbarööm ja Sõstrad naasid Häädemeestelt

9. juunil toimus Häädemeestel juba VII Põhja-Liivimaa festival, kus Saaremaad esindasid Salme kultuurimaja seltskonnatantsuklubi Varbarööm ja ansambel Sõstrad.

Alguse sai see üritus Interreg-projekti raames tehtavast koostööst Häädemeeste naabervallaga Lätimaalt – Salacgrivaga.
Festivali põhieesmärk oli endisaegse Põhja-Liivimaa folkloori taaselustamine läbi liivi tantsu “Üks tünn keldris” võistutantsimise. Võistu tantsima oli tulnud 14 rühma Lätist ja Eestist.

Kuna sama tants oli ka hiljutise Pärnumaa tantsupeo repertuaaris, polnud enamik osalejatest tantsu omapoolse sättimisega eriti vaeva näinud. Et meie Varbarööm tuli välja omanäolise tantsuga, jäid Salme tantsijad žüriile silma.
Konkursi teises osas tuli esitada üks folkloorne ja üks omaloominguline tants. Varbaröömu valik oli “Viru valts” ja “Saunatants” suvelavastusest “Läänemere isandad”. Meie vaprad vihtlejad said publikult küll kõva aplausi, aga ometi oli üllatus suur, kui päeva grand prix parima originaaltantsu interpreteerimise eest tuli Varbaröömule (juhendaja Merle Sillavee).

Päeva teise poole nael oli merelaulude konkurss oma arvuka osavõtjaskonnaga. Žüriil Reet Linna juhtimisel tuli kuulata ja järjestada parimad merelaulikud nii solistide kui ka ansamblite kategoorias. Tunnustuse pälvis Pärnumaa tuntud juhendaja Toomas Volli stuudio tütarlasteansambel, parimaks solistiks tunnistati Volli õpilane Marcella. Sindi naisansambel Šal-lal-laa kuulutati parimaks ansambliks.
Publiku lemmik oli aga Salme Sõstrad (juhendaja Veikko Lehto), kellele Reet Linna andis koos kallistusega üle Häädemeeste merelaulukonkursi grand prix’.

Sõstardel tuli oma võidulaulu “Miki merehädas” uuesti laulda. Kiita said mehed just oma vaba lavaesinemise, show-tunnetuse ja mehise laulu eest. Kuna festival lõppes telesaate “Lauluga maale” lindistusega, paigutasid korraldajad Salme laulumehed publiku esiridadesse – ikka kaasalaulmist toetama!
Kena reis algas ja lõppes esinemistega parvlaeval – sünnipäevatervitusega Saaremaa Laevakompaniile.

Maire Sillavee
Salme valla kultuurijuht

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 155 korda, sh täna 1)