Saaremaa muuseum tegi ainulaadsest vilepillist suveniiri

Saaremaa muuseum tegi ainulaadsest vilepillist suveniiri

Fotol demonstreerib uut ja vana vilepilli väljakaevamiste juht Garel Püüa. Foto: Sander Ilvest

 

 

Eelmisel aastal arheoloogiliste kaevamiste käigus leitud arvatavalt 300-aastase vilepilli koopia saab nüüd igaüks endale osta Kuressaare linnuse suveniiripoest.

Vile leiti kindluse kunagise välimise ringmüüri kõrvale tehtud mitme meetri sügavusest kaevendist. Kui enamasti olid taolised viled linnukujulised, siis Kuressaare vile on linnupeata. Arvata on, et Kuressaare kaevamistel leitud savivile pakkus mõnele Kuressaare kindlusse sõjapakku toodud lapsele mängulusti umbes 300 aastat tagasi.

Looma- ja linnukujulised saviviled levisid kesk- ja varauusajal ning säilitasid oma iseloomuliku vormi väga pika aja vältel. Üksikuid savivilesid on leitud ka teistest Eesti linnadest, kus need on kaasleidude abil dateeritud enamasti 17.–18. sajandisse. Eestis on Kuressaare savivile lähim analoog leitud Tartus.
Vilepilli suveniirkoopiad on valminud Kuressaare kindluse savikojas.
Fotol demonstreerib uut ja vana vilepilli väljakaevamiste juht Garel Püüa.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 250 korda, sh täna 1)