Maasikad valmivad jaanipäevaks

Maasikad valmivad jaanipäevaks

VAID POOLA MAASIKAS: Turul Poola maasikaid müünud Allar Aasi sõnul oleneb ostjate huvi päevast. Foto: Sander Ilvest

Eile võis Kuressaare turult osta Poola maasikaid. Saaremaa maasikakasvatajad arvavad üksmeelselt, et tänavu valmib saak jaanipäevaks või hiljemalt juuli alguseks.

Pihtla valla maasikakasvataja Helve Turja ütles Saarte Häälele, et kuigi esimene öökülm näpistas maasikataimedel päris palju õisi ära, on praegune seis siiski väga hea. “Praegu on veel niiskust, ilmad on jahedad, maasikas paisub ja me loodame esimese saagi saada jaanipäevaks või siis veidi hiljem,” rääkis Turja.
Kuigi osa maasikaid veel õitseb, on osal juba päris suured, pöidlaotsa suurused marjad peal, ütles Turja, lisades, et võrreldes möödunud aastaga valmivad marjad siiski hiljem.

Helve Turja meenutas, et möödunud aastal, kui esimese kuumalaine ajal oli 30 kraadi sooja, valmis mari kiiresti ega saanud kasvu täis. Esimesed maasikad tõi Turja turule juba 18. juunil.
Helve Turja kasvatab põhiliselt “Sonatat” ja “Polkat”. Staažika maasikakasvataja sõnul annab kõige rohkem saaki just “Polka”, mis on ka kõige magusam mari. Küsimusele, kas maasikakasvatus tasub ka ära, vastas Helve Turja jaatavalt. “Ega me muidu kasvatakski,” sõnas ta, lisades samas, et on mõelnud ka lõpetamise peale.
Helve Turja hakkas maasikaid kasvatama 1999. aastal, alguses küll väiksemas mahus ja oma pere tarbeks.

Kui alguses oli Saaremaal maasikakasvatusega alustajaid ikka väga palju, siis nüüd on neid Turja sõnul järele jäänud üksikud. “Kõik on ju käsitsitöö. Noored ei taha teha ja vanad kaovad eest ära,” mõtiskles ta.
Orissaare vallas Tagaverel samuti juba aastaid, alates aastast 2000 maasikaid kasvatanud Alvar Kesküla arvas ka, et kuna on olnud külm ja jahe kevad, siis ega enne jaanipäeva marju küll ei saa. Kesküla maasikataimedele pole külm siiski liiga teinud, küll aga võttis ühe kõrvitsataime ära.
Kesküla ütles, et tema alustas “Senga” sordiga, aga “Polka” on magusam ja uuem sort ning saagikam ka. Nüüd kasvatabki ta põhiliselt ainult “Polkat”, millele ka tema maa meeldib.

Saaremaa üks suuremaid maasikakasvatajaid, kellel samuti marjakasvataja staaži 12 aastat, Valjala vallas Turja külas elav Kalev Kuris, kes müüb maasikaid kodust, märkis, et pole see maasikakasvatus tänavu nii mõnus ühtigi, nii külm aeg on. “Hilisemaks jääb saagi valmimine kohe kindlasti,” ütles Kuris, lisades, et kuna ta sel aastal istutas uusi taimi juurde, tuleb leppida veidi väiksema saagiga.
“Esimesed üksikud marjad saavad küll varem valmis, aga need lähevad kohe lastelaste suhu,” muigas mees, kelle sõnul on praegu veel vara öelda, millal maasikmarjad täpselt valmis saavad. “Mine tea, mis ilmad teevad,” tähendas ta.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 858 korda, sh täna 1)