O. F. von Moeller ja tema suurim maal

O. F. von Moeller ja tema suurim maalÜlehomme, 11. juunil tähistame Saaremaaga seotud kunstniku, Saaremaa mullas puhkava Kaali kunagise mõisaomaniku Otto Friedrich von Moelleri 200. sünniaastapäeva. Alljärgnev artikkel räägib kunstniku ühe tähtsama teose sünniloost.

Kuna ilu on vaataja silmades, siis on aegu, mil eelistatakse intiimsust ja rafineeritust, mis nõuavad väikevorme. Sellest tüdinult hakatakse aga peagi hindama kõike jõulist ja võimast, mis toob moodi üllad ideed ja võimsad tunded. Kuna need mahuvad aga vaid suurtesse vormidesse, siis hakkab kehtima ameerikalik arusaam, et big is beautiful ehk vana eesti rahvatarkus “mida rohkem, seda uhkem”.

Sedasama arvasid 19. sajandi keskpaiga konservatiivsed kunstiringkonnad eesotsas kunstiakadeemiatesse koondunud austatud õppejõududega. Nende uuenduslike vooludega võrreldes alati vanamoodsad, kuid kõigutamatult kindlad arusaamad (kunsti)maailma asjust panid aluse akademismile. Selle formaalsed tehnilised ja esteetilised reeglid toetusid antiigist pärinevale seisukohale, et kujutada sobib vaid parimat, kaunimat ja suurejoonelisemat. Nimetatud kunstivool sai alguse juba 17. sajandil, saavutades haripunkti meie juubilari – Otto Friedrich von Moelleri (1812–1874) eluajal.

Edasi loe laupäevasest Saarte Häälest. Telli leht siit.

Anu Allivee
Eesti Kunstimuuseum

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 276 korda, sh täna 1)