Rannakalurid said uusi nippe kalasuitsutamiseks

Rannakalurid said uusi nippe kalasuitsutamiseks

LESTAD PUHTAKS: Tihemetsa turismitalu perenaise Tiina Mai käes käib lestapuhastamine enne suitsuahju panemist kiirelt ja lihtsalt. Perenaise sõnul on temast isegi Ukraina televisiooni jaoks film tehtud, kuid siis tuli tal kalade puhastamise asemel, kaunid rahvariided seljas, õllevaati lükata. Foto: Tõnu Veldre

Rannakalurid ja turismiettevõtjad nii Saare-, Lääne- kui ka Pärnumaalt said sel nädalal praktilisi näpunäiteid ja uusi nippe, kuidas kala suitsutada.

“Väga äge koolitus,” kommenteeris Leisi vallast pärit Andres Jalakas, kes ei ole küll rannakalur, kuid tahtis koolituselt hankida just uusi nippe kalasuitsutamiseks.

“Põhimõte oli huvilistele pakkuda praktilist kalatöötlemise õppepäeva,” selgitas Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi kalanduse teabekeskuse koolitusspetsialist Ave Menets, täpsustades, et põhirõhk oligi kalade suitsutamisel. Menetsi sõnul osalesid koolitusel juba mõningate kogemustega kalatöötlejad – rannakalurid ja mõned turismiettevõtjad, kes pakuvad kalaroogi.

“Eesmärk oli neile tutvustada nii-öelda uusi nippe ja vaatenurki erinevate kalaliikide suitsutamiseks,” rääkis Menets, lisades, et erinevate kalaliikide jaoks on erinevad suitsuahjud, soolamisaeg on erinev ning teistsugune on ka suitsutamise tehnoloogia.

Esimesel päeval kogunesid huvilised Kuressaare ametikooli, kus toitlustamise õppesuuna vanemõpetaja Marge Leimann rääkis kalasuitsutamise traditsioonidest ja levinumatest tehnoloogiatest ning õppeköögis sai ka kalu puhastada, fileerida ja kiirsoolata.

Reede hommikul kogunesid kõik huvilised Nasvale, kus jagas oma kogemusi Tihemetsa turismitalu perenaine Tiina Mai.

Koolitusel osales 32 huvilist.

Korraldajate hinnangul oli huvi õppepäeva vastu nii suur, et plaanis on korraldada ka korduskoolitus.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 076 korda, sh täna 1)