Saaremaal lasti selle kevade kolmas hunt (15)

Saaremaal lasti selle kevade kolmas hunt

Foto: internet

Saaremaal lõppes maikuus erandkorras välja kuulutatud hundijaht, kui Öörikul realiseeriti eile kolmas ja viimane väljaspool jahiaega antud hundiküttimise luba.

Orissaare jahimeeste seltsi juhatuse esimees Hinnar Kuuder rääkis, et kohalik jahimees Martin Hein lasi noore emase hundi maha eile hilisõhtul Ööriku karjamaal lihaloomade vahelt, kuhu hunt oli tulnud vasikaid kimbutama. “See oli üdini nahaalsus tulla täitsa küla alla,” märkis jahiseltsi juht, kelle sõnul on eile tabatud hunti nähtud ka kiriku taga asuva suure lauda juures.

Sündmused Öörikul hakkasid pihta umbes kella 23 paiku õhtul, kui Martin Hein naasis  jahimeeste poolt alalise valve alla võetud karjamaalt, kus selle hetkeni oli kõik rahulik olnud. Siis hakkasid aga veised karjamaal ammuma, mille peale mees karjamaale tagasi läks ja hunti märgates selle saja meetri pealt maha lasi. Püssitoru ette jäänud noor emahunt kaalus 30 kilo.

Hinnar Kuuderi sõnul oli kohalik loomatalitaja sama hunti näinud karjamaal mitmel korral ja ka eelmisel õhtul üritas võsavillem üht noort mullikat maha murda, kuid jõud ei käinud üle. Hundi ponnistusi pärsib veiste puhul sageli ka asjaolu, et suured loomad asuvad ühiselt hunti ründama ja peletavad kiskja minema. Sama hästi pole läinud aga Pulli karjamaa lammastel, keda hunt on kahel korral murdmas käinud.

Hinnar Kuuder ütles, et Orissaare jahimehed võtsid väljaspool jahihooaega väljakuulutatud hundijahti väga tõsiselt ja käisid igal õhtul väljas varitsemas. “Praegu on ööd valged, see on ilmastikuolude poolest ainuke võimalus hunt kätte saada. Kui päevad jäävad aga lühemaks ja ööd muutuvad pimedamaks, siis ei tee enne lume tulekut enam midagi,” rääkis Kuuder, kelle sõnul pärinevadki esimesed viited hundi olemasolule Öörikul just möödunudtalviselt lumelt. Jahiseltsi juht avaldas veendumust, et praegu Orissaare kandis rohkem hunte ei ole.

Keskkonnaameti jahinduse spetsialist Ivar Marlen ütles, et selleks korraks on hundijaht Saaremaal läbi ja vähemalt esialgu uusi lube ei väljastada. “Praegu me jälgime olukorda ja vaatame, kuidas kahjustustega on,” sõnas Marlen, toonitades, et kõik lastud hundid olid karjamurdjad. “Kõik hundid ei murra ju karja, üldjuhul leiab hunt oma toidu ju metsast,” lisas ta.

Keskkonnateabe keskuse ulukiseireosakonna juhataja Peep Männili sõnul on huntide täpne arv Saaremaal endiselt teadmata. Arvukuse kindlaks tegemist raskendab asjaolu, et hundid on väga liikuvad.  “Keegi ei tea, kui palju neid kutsikaid eelmisel suvel täpselt sündis, kuid praegu on nad kõik laiali läinud ja võivad liikuda üle terve Saaremaa,” rääkis Männil.

Kuna Saaremaa on merega piiratud, võivad nad saarele mitu tiiru peale teha. See on ka põhjus, miks huntide arvu tavaliselt kõvasti üle hinnatakse, sest ei arvestata huntide hästi suurt liikuvust, selgitas Männil.

Eelmised kaks sel kevadel väljaspool jahihooaega kütitud hunti lasti maha Sõrves. Neist esimene leidis otsa mai lõpus Rahuste veisekarjamaal ja teine selle nädala alguses Tammunas, kus hiljutisele murdmiskohale tagasi tulnud noor emane hunt jahimehe püssitoru ette jäi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 1 691 korda, sh täna 1)