Saaremaa aastal 2030 – innovaatiliste inimeste kodu (2)

Saaremaa aastal 2030 – innovaatiliste inimeste koduAastaks 2030 on Saaremaast saanud üks üdini tore ja mõnus paik, kus elada. Siin elab arvukalt noori innovaatilisi inimesi, kes on sügavalt motiveeritud oma kodukohta arendama. Saaremaad iseloomustavad sõnad on just innovaatilisus ja aktiivne kogukond. Selline on Saaremaa noortekogu visioon.

18 aasta pärast on energeetika valdkond tundmatuseni muutunud. Energiatootmise põhirõhk on ökoloogial ja rohelisel tootmisviisil ehk väikest osa Saaremaa merepinnast hakkavad katma ujuvad päikeseenergiapaneelid ja suured tuulepargid, sest me elame ju tuulte keskel. Selleks ajaks on saarlastest insenerid välja töötanud efektiivsed energiasalvestusakud, mis garanteerivad meile sõltumatuse muust energiatööstusest.

Vallakeskused on tugevalt kasvanud

Head elamistingimused tähendavad muidugi ka seda, et vallakeskused on tugevalt kasvanud nii rahvaarvu kui ka pindala poolest. Kodanikualgatused on olemas igas vallas ning kõikjal käib aktiivne kogukonnaelu. Suurem osa linnaelanikke on suundunud maale elama ning Kuressaare ei ole enam muudest vallakeskustest palju suurem.

Valdades toimib vallasisene ühistransport, mis on tihedas koostöös teiste valdade ja maavalitsusega. Toimiv ühistransport toob kaasa ka selle, et noortel on suuremad ja paremad võimalused huvikoolis käimiseks.

Kindlasti jääb meie maakond tööpuudusest rääkides tahaplaanile, kuna Saaremaa on tuntuks saanud ühe suurema kaugtöökeskusena. Paljud töölised on koondunud huvitava arhitektuuriga majja, kus on sadade bürookontorite asemel hubane ja mõnus töökeskkond. Tänu sellele, et meil on loodud mugavad tingimused arvutitööks, on Saaremaast saanud Euroopa suurim IT-valdkonna arendaja ning paljud noored arvutispetsialistid on kodusaarele tagasi pöördunud. Samuti on Eesti vabariigi valitsus otsustanud tuua Eesti küberkaitsekeskuse just Saaremaale.

Üle ega ümber ei saa ka turismist. Saaremaa turismiarendus on jagunenud laias laastus kaheks: ökoturism ja taastusraviturism. Saaremaa ökoturism ehk lihtsamas keeles väljalülituspakett kujutab endast ilusas looduskeskkonnas aja mahavõtmist ehk enda väljalülitamist. Inimesel puudub ligipääs arvutile ja internetile ning ta saab tegeleda ainult maalähedaste ja ürgsete tegevustega. Kogu see pakett on populaarne just oma tulemuste ja kasutajate rahulolu tõttu. Paljud välismaalased tulevad siia nautima üksnes seda paketti, kuna mujal sellised võimalused kiiresti areneva ühiskonna tõttu lihtsalt puuduvad.

Muda ja vetikad on kõrges hinnas

Taastusraviturism on loodud eelkõige neile, kes vajavad pausi või puhkust oma elus. Kui praegu on spaaturism väga hinnas, siis aastal 2030 on see juba peaaegu et ammendunud. Taastusraviturism kujutab endast erinevate taastusravikomplekside kooslust, näiteks spordiveteranide, südame- ja liigesehaigete, viljakusravi taastuskeskused. Eelpool mainitud haigusi ja hädasid saab ravida ja neist taastuda Saaremaa kõrgelt hinnatud muda ja vetikate toel. Uuringud näitavad seda, et just noorte seas on rohkem levima hakanud  liigese- ja südamehaigused ning just meil võiks olla see koht, kus tippspetsialistid neid hädasid ravivad.

Loomulikult on igasuguste taastuskeskuste ja turismi jaoks loodud palju töökohti ning Saaremaal ei teagi õieti keegi, mida tähendab mõiste “töötus”. Samuti pole kadunud ka   üks praegustest Saaremaa brändidest – laevaehitus. Vastupidi, laevatööstus on arenenud väga suureks ja peaaegu igas Euroopa sadamas hoiab korda Saaremaal valmistatud Pilot-kaater.

See kõik on võimalikuks saanud tänu Saaremaa merendusülikoolile, kust on tulnud tasemel ja kõrgelt hinnatud tipptegijad laevanduses. SMÜ-s õpetatakse peaaegu kõike merendusega seonduvat ja siin käivad õppimas noored üle kogu maailma.

Selline on Saaremaa noortekogu visioon aastast 2030 ning me teeme kõik selleks, et aastal 2030 olekski meil selline mõnus elupaik. Samuti on Saaremaa noortekogu üks põhieesmärk innustada ka teisi noori julgelt ja innovaatiliselt mõtlema.

Noored, mõelge selle üle, mis saab teist ja Saaremaast 18 aasta pärast! Kas sina tahad, et su kodukoht oleks mõnusaim paik, kus elada?

 

Henri Rump
Saaremaa noortekogu esimees

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 483 korda, sh täna 1)