Saaremaal tegutseb autismiliit

Saaremaal tegutseb autismiliit

Foto: Internet

Et paremini seista oma huvide eest, asutasid Saaremaal elavad autistlike laste vanemad MTÜ Saaremaa Autismiliit.

MTÜ juhataja Merje Tammai sõnul tegutseb ühing juba veebruarikuust. “Ametlikule asutamisele järgnevatel kuudel oleme tasapisi oma tegevust käivitanud ja pidanud ka mõned töökoosolekud,” ütles ta. “Meie tegevuse eesmärk on ühendada Saare maakonnas elavad autistlike laste vanemad, sest MTÜ kaudu on lihtsam kõiksugu projekte koostada ja oma lastele abi taotleda. Seepärast otsustasimegi üheskoos tegutsema hakata.”

Enam kui kakskümmend aastat tagasi rajati Tartus Eesti autismiühing. Merje Tammai ütles, et nende soov on saada selle üleriigilise ühingu all-liiduks. “Üksi pisikesena siin Saaremaal ei tee ju midagi ära,” märkis ta. “Kui oleme aga suurema ühingu hõlma all, on meil näiteks lihtsam siia koolitajaid tuua ja üldse on meie enesetunne siis palju kindlam.”

Saaremaa autismiliidu rajamise algatajad olid psühholoog Eveli Kallas ja eripedagoog Anu Konks, kes on juba aastaid autistlike lastega tegelenud. “Minust sai liidu liige pärast selle asutamist,” ütles Merje Tammai. “Nimelt kasvab mul endal kodus autistlik laps. Ta käib Kallemäe kooli Kuressaare filiaalis, kus tema klassijuhataja on Anu Konks. Anu mind liitu kutsuski.”

Merje Tammai ei osanud öelda, kui palju on Saaremaal autistlikke lapsi, sest terviseandmed on andmekaitseseadusega salastatud. “Eelmisel sügisel oli Saaremaal üks väga hea koolitus autistlike laste vanematele,” rääkis ta. “Tookord oli meid koos umbes paarikümne ringis. Kui palju neid lapsi aga tegelikult on ja kui vanad need lapsed on, seda infot ei anna meile keegi.”

Saaremaa autismiliidu juhataja lisas, et kui MTÜ oli juba loodud, lootsid nad väga, et kõik autistlike laste emad tulevad nende koosolekutele. “Seni on reageering olnud aga küllaltki tagasihoidlik. Praegu on meil vaid 4–5 väga aktiivset liiget,” märkis ta.

Kui kellelgi autistlike laste vanematest tekib soov liidu tegevuses kaasa lüüa, võib ta pöörduda Merje Tammai poole. Temaga saab ühendust kas Aste või Kärla kooli kaudu.

Autism ehk endassesulgumus on psüühiline häire, millele on iseloomulik inimsuhetest eemaldumine ja nende asendamine omaloodud fantaasiamaailmaga.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 249 korda, sh täna 1)