Kõne Iffile

Kõne Iffile

 

Täna räägime Iffiga käesoleva kevade suurest nuhtlusest – sääskedest –, inimeste teele sattuvatest ussidest ning tervisest ja karastamise kasulikkusest.

Sääskedega on Muhus sel aastal hästi – see tähendab, et neid on ikka hirmsasti. Kui õues käid, on pilv ikka ümber. Vahel on selline tunne, et põgene lausa tuppa, uksed-aknad kinni ja peidagi end seal.
Eks selle aasta kevad on ju olnud nende jaoks soodne – piisavalt niiskust, nüüd vahepeal soojad ilmad. Siin on ju küllalt niiskust, lodukohti ja neil hea paljuneda. Õnneks on praegu tõhusad sääsetõrjevahendid – määrid ennast korralikult sisse ja siis nad suhu-silma nii väga ei tüki.
Aga iga asi on millegi või kellegi jaoks hea – nüüd, kui on palju sääski, on ju lindudel pidu.
Ka usse olen sel kevadel näinud – paari noort rästikut. Mitte päris oma õuel, aga tee peal küll. Muhus neid juba jätkub – siin on ju vanu kiviaedu ja majaasemeid küll, kus nad on end sisse seadnud. Selliste kohtade läheduses tuleb ettevaatlik olla. Eks ehmatab ikka ära küll, kui ussi näed. Kui autoga sõites kohtan tee peal rästikut, siis mina teda alla ajama ei hakka ning seda ei tohigi teha. Kurb on vaadata, kui keegi on rästiku tapnud ja peab seda väärt teoks, et ussid ei paljuneks. Mina leian, et las uss läheb oma teed, tal omad asjad ajada.

Seda, kas suvemuhulased on juba kohal, ma ei teagi. Nädala sees tegutsen oma kodus, nädalavahetustel käin mandril tööl – nii see elu on. Väljaspool tööaega ma eriti kuhugi ei kipu – olen nii ära muhustunud.
Tööd ikka jätkub ja kuigi ilmad on kord külmad, kord soojad, pole ma tervisega kimpus olnud. Ei taha küll kiidelda, aga üks hea nipp on mul küll, et terve püsida – niipea kui juba kannatab, käin meres ujumas ja nii sügiseni välja. Seda soovitas mulle kunagi üks vana mees ja vähemalt minu puhul on see seni aidanud. Nelja-viie aasta jooksul olen nohus-köhas olnud vaid ühe korra. Ilmselt oli siis ka tegemist mingi viirusega.

Sel aastal läksin esimest korda merre märtsi lõpus. Ja vahepeal, kui olid soojad ilmad, oli meri – vähemalt minu arvates – lausa suviselt soe. Mulle isegi meeldib külmem vesi – annab terveks päevaks vägeva energialaengu. Kui oled end külmas meres karastamas käinud, on tunne sama mõnus nagu pärast saunaskäiku. Kes ise niimoodi kevadest hilissügiseni ujumas käivad, need teavad. Kel võimalus ja tahtmist, proovige järele!

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 21 korda, sh täna 1)