Kaevetööd paljastasid killukese ajalugu

Kaevetööd paljastasid killukese ajalugu

SAJANDITE TAGANT TÄNAPÄEVA: Kaevetööd kohtumaja hoovis tõid päevavalgele pronkssõrmuse ja kaheharulise kahvli. Foto: Tõnu Veldre

Möödunud nädalal tulid Kuressaare kesklinnas Lossi tänaval asuva kohtumaja hoovis küttetorustiku paigaldamise käigus päevavalgele jäänused kolmest 17. ja 18. sajandil ehitatud hoonest.

Üsna tänase asfaltkatte kõrguselt säilinud kaks maakivivundamenti dateeris objektil arheoloogilist järelevalvet teinud Garel Püüa 18. sajandi lõppu, paekividest laotud lampkast aga kuulub tema sõnul ilmselt 17. sajandil ehitatud hoonele.
Umbes 70–80 sentimeetrit praegusest maapinnast madalamal paljastus krundil munakividest hoovisillutis. “Arvatavasti samuti 18. sajandist,” ütles Püüa. “See krunt on kantud juba 1681. aastast teadaolevale linnaplaanile. Hooneid pole seal küll näidatud, aga ilmselt oli krunt juba siis hoonestatud. Hilisemad vundamendid kattuvad 18. sajandi plaanidele märgitud hoonetega.”
Leidudena, mis kaevetööde käigus avastati, demonstreeris Püüa lihtsat pronkssõrmust ja pooleks murdunud kaheharulist kahvlit, mille käepideme moodustavad kokkuneeditud luuplaadid. Samuti leiti 17., 18. ja 19. sajandi keraamika tükke ning mitu 17. sajandist pärinevat piibuvart.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 34 korda, sh täna 1)