Vene turismikorraldajad: Saaremaal võib olla menu

Vene turismikorraldajad: Saaremaal võib olla menu

EDUKUSE ALUS: Esmakordselt Saaremaal viibinud Moskva turismikorraldaja Jelena Volodina armus Saaremaasse. See on tema sõnul reisipakettide eduka müügi eelduseks. Foto: Tõnu Veldre

Nädalavahetusel külastas Lääne-Eesti saari kümmekond turismikorraldajat Peterburist ja Moskvast, kes tutvusid siinsete maa- ja loodusturismi võimalustega.

“Keskendusime peamiselt loodusturismile ja vaba aja veetmise võimalustele Lääne-Eesti vaiksetel saartel,” võttis Peterburi reisibüroo Versa esindaja Tatjana Krapivina kaks päeva kestnud ringsõidu kokku. “Just küla- ehk maaturism on see, millest meie kliendid pole eriti teadlikud ja mis Venemaa turismiturul pole seni veel väga arenenud.”
Krapivina arvates on sel turismivaldkonnal Vene turul aga kindlasti tulevikku. “On ju vaikus ja eraldatus see, mida mürarikkas miljonilinnas elavad inimesed nii hädasti vajavad,” märkis ta. “Tore on tulla kauni looduse rüppe ja veeta mõned romantilised päevad kuskil mere kaldal, kus pakutakse suurepärast teenindust, majutust ja toitu ning kus praktiliselt ei ole keelebarjääri. Kõike seda peame oma klientidele teadvustama ja neile siinseid puhkamisvõimalusi tutvustama.”

Peamiselt Baltimaadesse, aga ka Ida- ja Kesk-Euroopasse reise korraldava Moskva turismifirma Kalevipoeg esindaja Jelena Volodina oli üldjoontes samal seisukohal. “Loodus- ja maaturismil on oma eripärad ja megapolistes elavaid inimesi tuleb selleks hoolikalt ette valmistada,” ütles ta. “Näiteks peame oma klientidele selgitama, et kärarikkast maailmast eraldumine ja üksiolek on samuti tore, et põhjamaine loodus on sama kaunis kui lõunamaine ja saar-tel on midagi teha ja vaadata ka siis, kui ilm on nigel.”
Volodina sõnul oli ta Lääne-Eesti saartel esmakordselt. “Enne siiasõitu mõtlesin, et puhkus Läänemere saartel on midagi ebatavalist. Võib öelda, et need ootused täitusid täielikult,” sõnas Volodina.
Küsimusele, kas võib loota, et pärast tema naasmist kodumaale suureneb ka Vene turistide vool Eestisse, vastas Jelena Volodina: “Ei arva, et turistide arv kohe järgmisel päeval märkimisväärselt kasvama hakkab. Õigem oleks öelda, et me seisame alles suure tee alguses.”

Peamisteks takistusteks, mis muudavad Venemaa reisibüroode jaoks Eestis tegutsemise raskeks, pidasid nii Tatjana Krapivina kui ka Jelena Volodina mitte niivõrd paljukirutud viisaprobleemi kuivõrd teabe vähesust. “Kui Tallinna veel teatakse, siis puhkuse veetmise võimaluste kohta Eesti maapiirkondades, sh ka saartel, liigub infot vähe,” nentis Krapivina.
Volodina meenutas üht väga kujukat episoodi oma tööpraktikast. “Oli juhtum, kus meie reisibürood külastanud kliendid märkasid juhuslikult kuskil Saaremaal tehtud imekaunist loodusfotot,” rääkis ta. “Nii veider kui see ka pole, ei olnud nad Saaremaast midagi kuulnud, nad isegi ei teadnud, kus see kaar-dil võiks asuda. Seepärast ütlengi, et meil seisab ees veel suur töö.”

Vene turismikorraldajate reisi Lääne-Eesti saartele korraldas ettevõtluse arendamise sihtasutus (EAS). EAS-i esindaja Peterburis Toomas Kästik rääkis, et ringsõit Vene reisibüroode esindajatega algas Tallinnas. “Seejärel veetsime ühe päeva Hiiumaal ning teise Saare- ja Muhumaal,” ütles ta.
Saaremaal külastasid vene turismikorraldajad Angla pärimuskultuurikeskust, tegid ringkäigu Sõrve poolsaarel, kus peeti ka piknikut, proovisid süstasõitu Kuressaare lahel ja lõpetasid sündmusterohke päeva Muhu saarel.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 45 korda, sh täna 1)