Saaremaa sai esimesed pühakud (1)

Saaremaa sai esimesed pühakud

 

Konstantinoopoli sinod arvas Eesti apostlik-õigeusu kiriku (EAÕK) palvel pühakute hulka 11 inimest, kes hukkusid esimestel Nõukogude okupatsiooni aastatel. Kanoniseeritute seas on ka kolm Saaremaaga seotud meest.

Möödunud nädalal loeti EAÕK täiskogul Tallinna Issandamuutmise kirikus ette Eestimaa uute õigeusu märtrite kanoniseerimisakt, millega kirik sai juurde ühtekokku 11 pühakut.
Konstantinoopoli sinod arvas EAÕK palvel pühakute hulka viis preestrit, kaks diakonit ja neli ilmikut, kes hukati, surid vanglas või väljasaatmiskohtades esimestel Nõukogude okupatsiooni aastatel 1940-ndate alguses.

Teiste seas tunnistati EAÕK uusmärtriteks ka kolm Saare maakonnaga seotud meest: Kuressaare Püha Nikolai koguduse vaimulik ja Saare praost, Muhu-Hellamaalt pärit ülempreester Vassili Ristkok, Leisist pärit Tornimäe ja Levala preester Arteemi Vapper ning Ratla külast pärit preester Johannes Kraav, kes oli pärast seminari lõpetamist siirdunud Võrumaale Antsla-Kraavi kogudust teenima.
“Seega on Saaremaa endale saanud esimesed märtrid-pühakud,” kirjutab Kuressaare Püha Nikolai koguduse ülempreester isa Andreas toimetusse läkitatud e-kirjas. “Palju õnne meie maakonna õigeusklikele ja kõigile, kes selle sündmuse suurusest aru saavad!”

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 82 korda, sh täna 1)