Vallad tunnustavad koolilõpetajaid erinevalt (3)

Vallad tunnustavad koolilõpetajaid erinevalt

 

Saarte Hääle küsitlus näitas, et kõik Saare maakonna omavalitsused peavad oma koolilõpetajaid meeles. Kui suurema rahvaarvuga omavalitsused tunnustavad vaid parimaid, siis enamik väiksematest valdadest leiab võimalusi kõiki oma koolilõpetajaid rahaliselt toetada.

Näiteks Kuressaare linnas tunnustatakse vaid parimaid lõpetajaid, kes on kutsutud linnapea vastuvõtule. Linn annab välja ka stipendiumi.
“Aasta gümnasisti stipendium antakse kahele parimale Kuressaare linnas gümnaasiumi lõpetavale noorele,” ütles linnavalitsuse pressiesindaja Kristiina Maripuu, lisades, et see on mõeldud edasiste õpingute toetamiseks. Ühe stipendiumi suurus on 320 eurot ja sellega kaasneb Kuressaare linnavalitsuse tänukiri.

Kuressaare toetab raskustes peresid

Kuressaare linnavalitsus maksab Maripuu sõnul koolitoetust majanduslikes raskustes perede lastele. Toetust võib taotleda nii koolitee alustamise kui ka lõpetamise korral. See kehtib nii põhikooli, gümnaasiumi kui ka ametikooli puhul.
Kaarma valla haridus- ja kultuuriosakonna juhataja Rein Orn ütles, et kõikide toetamist neil ette nähtud pole. “Valla kahes koolis (Astes ja Kaarmal) selgitatakse välja parim õppur, kellele vald kingib sülearvuti,” lausus Orn, lisades, et vald toetab oma eelarvest pisut ka lõpuaktusi, et koolid saaksid parematele lõpetajatele meeneid osta. Lisaks korraldab Kaarma vallavalitsus kõigile ainult viitele õppivatele õppuritele juuni alguses meeldejääva ürituse, kus jagatakse meeneid.

Orissaare vald tunnustab samuti vaid paremaid põhikooli lõpetanuid, 4- ja 5- lised saavad kingiks fotoalbumi. Kes aga neljade ja viitega gümnaasiumi lõpetavad, saavad tänukirja ja raamatupoe kinkekaardi. Kui lisaks heale tunnistusele on õpilane saanud ka medali, toetab vald teda 65 euroga.
Ka Lümanda vallas ei ole kooli lõpetamise kui sündmuse puhuks eraldi toetuseliiki ette nähtud, küll on aga peredel võimalik küsida ühekordset toetust, kui selle järele tekib vajadus. Ühekordse toetuse 
suurus on kuni 64 eurot.
Muhu vald koolilõpetajaid otseselt rahaliselt ei toeta, kuid vallavanem Raido Liitmäe sõnul on viimastel aastatel kõigile muhulastest nii põhikooli kui ka gümnaasiumi lõpetajatele kingitud 20-eurone kinkekaart.

Leisi valla koolilõpetajad saavad päris kopsaka summa. Valla hariduskomisjoni esimees Tõnu Erin ütles, et nagu varasematel aastatel, nii toetatakse ka tänavu vallast pärit gümnasisti 64 euroga. Põhikooli lõpetaja toetus on 45 eurot (täpsemalt 44,7 eurot). Lisaks saavad medaliga lõpetanud 20-eurose kinkekaardi.
Ruhnu vallas tänavu koolilõpetajaid ei ole, kuid vallavanem Aare Sünteri sõnul on lõpetajaid varasematel aastatel toetatud umbes 500 krooniga (ligi 32 eurot).
Pöide vald maksab juba aastaid põhikooli lõpetajale 32 eurot ja gümnaasiumi lõpetajale 64 eurot.
Kindla toetuse on kinnitanud ka Laimjala vald, kus kõikidele lõpetajatele (põhikool, gümnaasium, ametikool) on koolilõputoetus 32 eurot. 
Ka Valjala vald on ikka koolilõputoetust maksnud. Seda vallavanem Aare Martinsoni sõnul vastavalt õpitulemustele: viielistele 700 krooni (44,74 €), nelja-viielistele 500 krooni (31,96 €) ja ülejäänutele 300 krooni (19,17 €). Vallavalitsuse ettepanekul ümmardati toetuse summad täiseurodeks ja koolilõputoetus on nüüd siis 45, 35 ja 20 eurot.

Salme peab kõiki koolilõpetajaid meeles

Salme vald on oma koolilõpetajaid alati meeles pidanud ning nii põhikooli kui ka gümnaasiumi lõpetanud noored saavad tänavu 65 eurot.
Ka Pihtla vald toetab kõiki oma noori, olenemata sellest, kus nad kooli lõpetavad, 55 euroga. Toetust saavad nii põhikooli, gümnaasiumi kui ka ametikooli lõpetanud noored.
Kihelkonna vald kutsub kõik lõpetajad vallavanema vastuvõtule ja iga õpilane saab ka 45 euro suuruse toetuse, olenemata sellest, kas ta lõpetab põhikooli, gümnaasiumi või kõrgkooli.

Kärla vald toetab 64 euroga kõiki valla registris olevaid noori, kes tänavu põhikooli lõpetavad.
Koolilõpetajaid toetab ka Torgu vald, kuid info toetuse suuruse kohta kahjuks eile õhtuks lehetoimetusse veel ei jõudnud.

Evely Aavik, Urmas Kiil, Ivika Laanet

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 136 korda, sh täna 1)