Omapäi hulkuv lambakari põhjustab liiklusõnnetusi (21)

Omapäi hulkuv lambakari põhjustab liiklusõnnetusi

LAMBAD TEEL: Kuigi pildistamine uted kiiresti liikuma ajas, otsustas kaks neist omavahel jõudu katsuda. Selline tegutsemine sõiduteel pidi sealkandis igapäevane asi olema ja on samas suur oht liiklejatele. Foto: Tõnu Veldre

Tiirimetsa poole sõites tasub Länga teeristi jõudvatel autojuhtidel ettevaatlik olla, sest sihitult ja omapäi rändav lambakari uitab seal mööda maanteid. Teisipäeval hüppas üks lammas ootamatult sõiduteele ja jäi auto alla.

“Kõige kurvem on see, et sõiduteel olevad lambad võivad tekitada liikluses palju hullemaid tagajärgi kui vaid auto mõlkimine,” selgitas olukorda naaber, kes ei soovinud oma nime lehes avaldada. Ta lisas, et kurb on vaadata, kui kümmekond looma lihtsalt ringi hulgub ja naabrite aiaviljad nahka pistab.
Teisipäeval juhtunud õnnetus, kus lammas küll hukkus, aga auto ja sõitjad terveks jäid, pani mitmedki inimesed mõtlema, et selline loomapidamisviis päris õige küll ei ole.

“Kui loom jookseb sõiduki ette, on tegemist ikkagi liiklusõnnetusega ning sõidukile tekitatud kahju eest vastutab looma omanik,” kinnitas politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Hedy Tammeleht, selgitades, et kui inimesed viga ei saanud, tegeleb kahjude hüvitamisega näiteks kindlustus (kui on kaskokindlustus). Politsei saab loomaomanikku trahvida.
“Kui keegi märkab, et kuskil on loomad pidevalt sõiduteel või lahti, siis võib sellest teavitada nii kohalikku omavalitsust kui ka politseid,” soovitas Tammeleht, kelle sõnul on teada ka juhtumeid, et kui omanik ei suuda tagada loomade turvalist hoidmist, on loomad omanikult lihtsalt ära võetud.
“Andke mulle raha, küll ma siis ka aiad ehitan!” oli lambapidaja vastanud nii naabritele kui ka tema lambale otsa sõitnud autojuhile.

Samas ei ole see ainus probleem, mis nende loomadega väidetavalt seotud on. “Olen väga häiritud, sest juba mitu aastat ei ole mul mõtet aias midagi kasvatada, rääkimata puude istutamisest, sest naabri lambad panevad kõik nahka,” kurtis naaber, kelle hinnangul on lammastel praegu võimalik rohtu süüa, kuid talvel olid tingimused hullemad, sest söögiks oli vaid sama hein, mis loomadel ka jalge all.
Saarte Hääle andmetel on lammaste omanik mees, kes armastab tihti ka pudelipõhja vaadata. Loomade jaoks on küll aed tehtud, kuid vabalt käima harjunud uted ei taha seal pikalt olla.

“No ta armastab loomi,” õigustas teine naaber mehe käitumist, lisades, et tema arvates on hea, et lambad lahti on, sest siis saavad nad süüa ja probleemi polevat. Naabri oma lambad olid samas ilusasti tarastatud karjamaal.
Salme vallavanem Kalmer Poopuu kinnitas eile, et rääkis naabritega ning võtab ühendust ka loomade omanikuga.
Saarte Hääl käis lammaste omanikku kaks päeva otsimas, kuid meest tabada ei õnnestunud.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 93 korda, sh täna 1)