Muuseumikülastuste arv kasvas pea viiendiku võrra

Muuseumikülastuste arv kasvas pea viiendiku võrra

Graafika: Liina Õun

Möödunud aastal kasvas muuseumikülastajate arv Saare maakonnas ligi viiendiku võrra. Säärane kasv on mõnevõrra tagasihoidlikum kui Eestis tervikuna.

Statistikaameti andmetel külastas 2011. aastal Saare maakonna muuseume ligi 104 000 inimest, mis on 16 000 külastaja ehk 18,2 protsendi võrra enam kui 2010. aastal. Eestis tervikuna kasvas muuseumikülastajate arv mullu 24 protsenti.
2011. aastal käis Eestis muuseumides kokku ligi 2,7 miljonit inimest. See on taasiseseisvumisaja kõrgeim näitaja. Saare maakonnas mullu rekordit ei löödud. Saare maakonnas saavutas muuseumikülastajate arv kõrgtaseme buumiajal, täpsemalt 2008. aastal, mil meie muuseumides registreeriti 122 000 külastust.

Maakonna suurimat, Saaremaa muuseumi külastas möödunud aastal 78 665 inimest, mis on 12% enam kui tunamullu. Muuseumi teadusdirektor Olavi Pesti ütles, et tänavu tundub külastatavus olevat samal tasemel, kui oli eelmisel aastal. “Meie muuseumis on see väga tugevas korrelatsioonis maakonda külastavate turistide arvuga,” lisas ta.
Möödunud aasta olulisemate saavutustena nimetas teadusdirektor kahe püsinäituse “Saaremaa aastail 1950–1994” ja “Punane terror Saaremaal 1941. aastal” avamist. “Ajutistest näitustest pälvisid suurimat publikumenu fondinäitused “Ole hea ja (ära) istu” ja “Tsaarirublast euroni” ning valiknäitus Tõnis Kipperi erakogust “Kunst tuleb kapist välja”,” märkis Pesti. “Arvukat külastamist leidsid aga ka rahvusvaheline muuseumiöö ja Kuressaare lossi öö üritused.”

Muhu muuseumi külastas 2010. aastal 16 193 inimest. See on ligi 2200 külastajat ehk 15,7 protsenti enam kui ülemöödunud aastal. Muuseumi direktori kt Meelis Mereääre sõnul suurenes eriti üksikkülastajate arv, samas vähenes turismigruppide arv. “Seepärast olemegi tänavu kasutusele võtnud soodustused turismigruppidele,” lisas ta.
Muhu muuseumi populaarsemad näitused olid mullu “Kaasaegne Muhu mood”, “Pätinäitus” (tikitud Muhu sussid), õmblusmasinate näitus Tarmo Paasi erakogust ja fotovõistluse “Muhu talv” paremad tööd.
“Väga rahvarohke oli ka augusti lõpus toimunud muinastulede öö üritus, mille korraldasime koostöös Koguva külaseltsi ja MTÜ-ga Väinamere Uisk,” ütles Mereäär.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 29 korda, sh täna 1)