Ülevahatatud roosiistikud tekitasid ostjas segadust (9)

Ülevahatatud roosiistikud tekitasid ostjas segadust

VAHATATUD ROOSID: Kuigi roosidel veel lehti ei ole, kinnitasid lillekasvatajad, et neist peaks veel asja saama, sest vars on roheline. Mulla peal on näha ka ärakraabitud vaharibad. Foto: Tõnu Veldre

Kauplusest roosiistiku ostnud naine leidis karbist taime, mille varred olid kaetud erkrohelise vahaga, ning kraapides tundus talle, et taim on kuivanud. Tegemist oli siiski pookevahaga ja erapooletu lillemüüja kinnitas, et taim on küll natuke kahjustunud, kuid kindlasti mitte kuivanud ning peaks peenras kasvama minema. Seega tekitas vaha paraja segaduse.

“Seisavad mul potis mulla sees ja ei ole tänaseni mingit elumärki näidanud,” rääkis aprilli lõpus Kuressaares Bauhofist kaks roosiistikut ostnud Leida (nimi muudetud – toim). Kohe pärast ostu sooritamist koju jõudnud naine avas karbid, võttis taimed välja, istutas need potti ja jättis ilmade soojenemist ootama.

“Väga ilusad erkrohelised taimed olid,” ütles Leida, kellele hakkas siiski silma, et vars kuidagi kahtlaselt narmendab. Varemgi roosiistikutega kokku puutunud Leida kriipis küünega erkrohelist vart ning avastas, et see oli üleni vahaga kaetud. Vaha alt tuli välja vars, mis oli osaliselt tume. Leida arvab, et taim oli kas külma saanud või ei olnud poogitud taim lihtsalt kasvama läinud. Varem ta vahaga kaetud taimi ostnud ei ole.
Kauplusse tagasi Leida ei läinud, sest elab maal ja ei pääse nii kergelt liikuma ning ei pea seda mõnda eurot, mis taimede eest välja käia tuli, sugugi suureks rahaks.

Bauhofi töötajad soovitavad aga klientidel kindlasti kaupluse poole pöörduda, kui tekib küsimusi, sest antud juhul oleks müüja osanud selgitada, miks taim vahaga kaetud on. Kui kohapeal oleks selgunud, et klient võttis karbist tõepoolest kuivanud taime, oleks see kahtlemata välja vahetatud ning klient oleks saanud suvel õiteilu nautida.
“Seda, et karpi satub kuivanud istik, võib harva ette tulla,” ütles Saarte Häälele Bauhofi arendusjuht Britte Maidra, selgitades, et nad müüvad kevadperioodil ligikaudu 10 000 istikut ja kaupluses ei ole võimalik iga karbi sisse piiluda. Samas ei ole neile ühtegi teist kaebust laekunud.

Mis puudutab aga taimede ümber olevat erkrohelist vaha, siis selgitas arendusjuht, et tegemist on tõepoolest poogitud istikutega, st ühele roosiistiku alusele on poogitud uus, dekoratiivroosi sort ja pookekohad kaetakse spetsiaalse vahaga, et taime kaitsta. Maidra sõnul on see levinud meetod ja paljasjuurset roosiistikut müüaksegi sellisel viisil.
Kuressaare lillekauplusest kinnitati Saarte Häälele, et tegemist ei ole lootusetult kuivanud istikuga. Lillemüüja arvates on võimalik, et taim on saanud külmakahjustuse, kuid suure tõenäosusega läheb ta kasvama, sest osa varrest on roheline.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 358 korda, sh täna 1)