Orissaare lähedal Põripõllul lõigati inimesi autodest välja (2)

Orissaare lähedal Põripõllul lõigati inimesi autodest välja

NOORMEES TULEB PÄÄSTA: Päästjad lõikavad välja “raskelt vigastada” saanud sõidukijuhti. “Vigastatu” Lauri Peegel ise jäi õppuste ja aitajatega üsna rahule. Foto: Ivika Laanet

Eile kihutasid operatiivautod Põripõllu poole, sest Orissaare–Tornimäe tee esimesel kilomeetril toimunud nelja sõiduki kokkupõrkes oli kaks inimest surma saanud ja kümmekond vigastada. Õnneks oli siiski tegemist politsei, päästjate ja kiirabi ühisõppusega ning “kannatanud” läksid pärast abisaamist haigla asemel hoopis koju.

“Juhtus raske avarii, millesse sattus kaks sõiduautot – üks on kummuli – ja lisaks veel buss ja veoauto,” kirjeldas Orissaare poolt tulnud bussijuht alias Margus Lindmäe õnnetust häirekeskusele, lisades, et bussis on kuus inimest, teises autos kolm, aga kui palju on inimesi kummuli läinud autos või selle all, ta hinnata ei oska. Bussijuht oskas veel öelda, et veokijuht jooksis avariipaigalt metsa.
Üsna ruttu jõudis õnnetuspaigale Orissaare päästeauto ja päästjatel tuli enne abijõudude kohaletulekut ise olukorda hinnata. Ärevust oli näha nii hindajate kui ka õppustel osalejate seas.
Kui päästjad olid vigastatud autodes üle vaadanud, asusid nad tegelema kõige raskemalt viga saanud kannatanutega, kes olid jäänud auto alla ning näitasid veel elumärke.

“Aidake nüüd mind, kuhu te lähete, mul on sõbrad siin,” hüüdis bussist välja jooksnud tüdruk Sandra Hints, kes legendi järgi oli tõsiselt paanikas ning üritas rängalt kannatadasaanutega tegelevaid päästjaid kõigest väest hoopis oma sõpru abistama saada.
Päästjatele jõudis appi Leisi komando. Ärevad minutid tundusid pikad. Legendi järgi ei jõudnud appi Orissaare kiirabi, kuna neil oli tegemist ühe raskelt haige patsiendiga, ning seega tuli meditsiinilist abi oodata Kuressaarest.
Varsti kohale jõudnud kiirabi tõttas päästjatele appi ja võttis autodest välja aidatud kannatanud oma hoole alla.

“Ole rahulikult, sind aidatakse varsti,” kinnitas meedik Kristel vigastatud ja esmaabi saanud kannatanule sooja tekki peale pannes. Teise meediku valvsa pilgu all lõigati ühest sõidukist veel noorukeid välja. Kolmas aitas haigeid transportida.
Kiirabi ja päästjate tööd kergendas kohale jõudnud politsei, kes sundis uudishimulikke vajalikus kauguses püsima ja tegeles paanikasse sattunud noortega, kes üritasid bussijuhti metsa otsima minna.
“Kas te aitaksite meil lapsi lohutada?” küsis politseinik, soovitades ajakirjanikul kaamera ära panna ja rääkida nende lastega, keda kiirabi oli juba üle kontrollinud.
“Õnnetusele reageeris Kuressaare kiirabi,” selgitas Saaremaa päästeosakonna juht Margus Lindmäe, lisades, et see pani päästjad raskemasse seisu, kuna neil tuli kauem kui tavaliselt hakkama saada meedikute abita.

Kiirabi kolm töötajat andsid endast parima, kuid tunnistasid, et abijõudu oleks hädasti vaja olnud. Samas kinnitas Margus Lindmäe, et kui tegemist oleks olnud reaalse õnnetusega, oleks kohal olnud kolm kiirabibrigaadi ning vajadusel tellitud ka helikopter. Õppustel oli aga vaja harjutada just sündmuskohal hakkama saamist.
“Tean, et üks päriselt suur liiklusavarii tuleb iga päevaga lähemale,” ütles Lindmäe nädalapäevad tagasi, selgitades selliste õppuste vajalikkust.
“Võtame tulemused võimalikult kiiresti kokku ja siis saame ka anda lõpliku hinnangu õppustele,” lausus Lindmäe, lisades, et kannatanuid mängisid Orissaare gümnaasiumi õpilased, kes õpivad eelkutseõppes pääste-, politsei- ja piirivalvetööd.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 129 korda, sh täna 1)