Saaremaast võiks saada Eesti moe häll

Saaremaast võiks saada Eesti moe häll

TULEVASED TEGIJAD: Noorema vanuseastme arvestuses teise koha saanud Laura Maria Jõgi kollektsioon "Kleo" paneb ootama noore moekunstniku uusi ideid. Foto: Alar Truu

Paljud noored, kes tunnevad endas möllavat kustutamatut kirge moe ja modellinduse vastu, saavad igal aastal ainulaadse võimaluse tuua oma loominguviljad poodiumile.

Kes oli ammutanud inspiratsiooni Coco Chaneli “vaese tüdruku” stiilist, kes järgis Christian Diori mõtet tuua esile naiselikkus, kes võttis šnitti Lady Gagast. Ennast moealal võõrana tundjad leidsid tegevust soengu- ja meigitegijatena. Noorte moeloojate kokkutuleku ametlik nimi oli LookKool 2012.
Üritus leidis aset 21. aprillil kell 16 kultuurimajas. Kes jõudis kohale viimasel hetkel, võis arvestada, et kõik istekohad olid hõivatud, seega tuli endale leida sobiv seisukoht.

Lõpuks jõudis kätte ka hetk, mil lülitati sisse võimsad prožektorid, mis juba hetke pärast valgustasid küllap kõigile tuntud Teele Viirat. Avakõne sisse oli põimitud ka meeldetuletus õhtusest peost Privilege’is, mis oli ametlikult LookKooli järelpidu ning kus võis ka Teelet esinemas näha. Seejärel tutvustati kombekohaselt žüriid, kuhu kuulusid Kristina Herodes, Piret Puppart, Loore Härmat, Ea Velsveebel-Greenwood, Kristin Liias, Taavi Turk, Karmen Sepp, Margo Vahter ja Maila Juns-Veldre. Sõu võis ametlikult alata.

Platvormid andsid pikkust juurde

Lavale ilmus Taavi Turgi kollektsiooni kolm modelli ning publikule hakkasid vist kõigepealt silma neidude platvormjalanõud, mis andsid pikkusele juurde oma julged 22 cm. Nii mõnegi pealtvaataja näolt võis lugeda hämmeldust, et kuidas on üldse võimalik nende kingadega käia.
Poodium oli niisiis sisse käidud ja noorema vanuseastme moekollektsioonide esitlus võis alata. Kolmest kategooriast oli just selles vahest kõige rohkem mängulisust ja vabadust. Modellide näost paistis rohkem emotsioone – ühed särasid ja teised olid väikeses rambipalavikus. Mida vanemaks, seda paremini suudeti aga oma emotsioonid peita raudse modellinäo taha.
Kui järg jõudis keskmise vanuseastme etteasteteni, muutus publiku hoiak juba veidi kriitilisemaks. Sosinal arutati omavahel detaile üle ja arvustati ka lavalist liikumist, ent silmapaistvamad kollektsioonid saadeti lavalt ära võimsama aplausiga.

Lõpuks jõudis kätte kõige vanema ja ühtlasi ka kõige põnevama vanusegrupi järg. Vaatajad seadsid ennast mugavamalt istuma ja teravdasid pilku, et kõike laval toimuvat maksimaalselt hoomata. Aina rohkem kõlas publiku seast hõiskeid lemmikkollektsioonide ja –modellide auks. Igale tasakaalukaotusele laval järgnes ühtne kergendatud ohe, et modell püsti jäi.
Retro-eripreemia saanud kollektsiooni “Sikstis” modell Katariina Karu, kes on ka eelnevatel aastatel poodiumil tuttavate kollektsioone esitlenud, ütles, et tänavuse moesõu erinevus võrreldes eelmistega oli see, et ka nooremates kategooriates oli märgatavalt rohkem professionaalsust.
Vanema vanuseastme kolmanda koha kollektsiooni kaasautor Loore Magus leidis aga, et viimased aastad on tase olnud ühtlaselt tugev, kuid eelmisel aastal oli lennukamaid ideid rohkem. Mõlemad nõustusid aga, et žürii tegi õiged valikud, sest auhinnatud said kõik need kollektsioonid, mis silma jäänud.

Järjest ekstravagantsemad ideed

Pärast kõikide kollektsioonide ametlikku äranägemist läksid terve masinavärgi kõige tähtsamad mutrid raskeid otsuseid langetama. Senikaua hoiti publiku meeleolu üleval Kuressaare gümnaasiumi õpilaste ka meedias tuntust kogunud lühifilmiga “Portfellas” ning peagi naasis saali žürii kauaoodatud tulemustega.
Vanema vanuseastme parimaks modelliks tituleeriti tänavu Pia-Lotta Toom, kelle enda jaoks oli see paras üllatus. Pia-Lotta on viimased kolm-neli aastat LookKoolil modellina osalenud ja võis nentida, et õpilased tulevad välja järjest ekstravagantsemate ideedega. Pole vahest vaja lisada, et hoolimata ootamatusest oli parima modelli tiitli saamine tema jaoks äärmiselt rõõmustav.

Tallinna Kaubamaja loovjuhi ja žüriiliikme Kristina Herodese sõnul on just Saaremaa koht, kust leiab alati kõige loomingulisemaid ideid. Põhjus pole vahest kellelegi päris selge, kuid noorte moeloojate valitud raja suund on õige. Kes teab, äkki võime samas vaimus jätkates Saaremaad varsti Eesti moe hällikski nimetada.

 


 

TULEMUSED

Grand prix – Merlyn Leimani, Liisa Kanemägi ja Grete Riisiku kollektsioon “Aphid”

Noorem vanuseaste:
1. koht – Anna Karakjani kollektsioon “Punane”
2. koht – Laura Maria Jõgi kollektsioon “Kleo”
3. koht – Kristin Kase, Brigita Kuusiku ja Agnes Paju kollektsioon “Le piume”

Keskmine vanuseaste:
1. koht – Karolin Kärmi kollektsioon “Crème Brulee”
2. koht – Victoria Käeseli ja Meril Kallasmaa kollektsioon “Athena”
3. koht – Greta Virvese kollektsioon “Nurklik lukk”, mis sai ühtlasi ka stiiliküpsuse eripreemia

Vanem vanuseaste:
1. koht – Laura Saksi kollektsioon “Lignum”
2. koht – Agne Vaheri kollektsioon “Väljalõige”
3. koht – Loore Magusa ja Karolin Aksalu kollektsioon “Dreamcatchers”

Eripreemiad:
Parim naismodell (vanemas vanuseastmes) – Pia Lotta Toom
Parim naismodell (nooremas vanuseastmes) – Siret Sui
Parim meesmodell – Mihkel Vendel
Moekollektsiooni väljapaneku preemia – ”Casa de nines” (autor Laura Põld, Salme põhikool)
Stiiliküpsuse preemia – Greta Virves, KG
Preemia materjali innovaatilise kasutamise eest – “Kadakhas” (autor Hanna Rahnel, KG)
Leidliku detaili preemia – ”Casa de nines” (autor Laura Põld, Salme põhikool)
Lavalise liikumise preemia – “Kraft des Schönen” (autor Renate Soosalu, Saaremaa kunstistuudio erakunstikool Anne, Saaremaa ühisgümnaasium)
Retropreemia – “Sikstis” (autorid Laura Oolup, Minni Meisterson, KG)
Video eripreemia – “Sub rosa” (autor Tairica Taavita, KG)
Soengu eripreemia – “Väljalõige” (autor Agne Vaher, Kuressaare gümnaasium)

Kristina Kretova

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 259 korda, sh täna 1)