Rudolf Laurens (Suurhans) 100: Merele ja seilamisele pühendatud elu

Rudolf Laurens (Suurhans) 100: Merele ja seilamisele pühendatud elu

KAPTENINA: Rudolf Laurens 1964. aastal kaubalaeva Mormaclynx kaptenisillal. Foto: Saaremaa Muuseum

Saaremaalt on võrsunud mitmeid tuntud meremehi ja laevakapteneid, kes on seilanud erinevatel maailma meredel. Mitmed neist on leidnud endale võõrsil uue kodumaa, kuid meremehe ametit nad hüljanud pole. Üks neist meestest on kapten Rudolf Laurens (Suurhans), kelle sünnist möödus eile 100 aastat.

Rudolf Laurens (Suurhans) sündis 20. aprillil 1912 Torgu vallas Läbara külas Laratsi talus. Tema isa oli meremees Jüri Suurhans (1873–1944) ja ema Triin (s Adoson), perre kuulusid veel vennad Eduard ja August ning õed Miina, Nelly ja Elviine. Esimesed koolitarkused omandas Rudolf Suurhans aastatel 1923–26 Mõntu algkoolis. Tema lõputunnistusel olid üksnes väga head hinded.
Edasiõppimise võimalused olid kaugel rannakülas äärmiselt piiratud, mistõttu tundus talle juba varajases nooruses kõige sobivam valida endale meremehe amet. Elati ju mere lähedal, mitmed külamehed sõitsid maailma meredel ning merega seonduv oli loomulik osa igapäevaelust.
Otsus minna merele

Priit Kivi

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest. Telli leht siit. 

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 65 korda, sh täna 1)