Juhtkiri: Kes kaitseb saarlaste elupaika? (5)

Juhtkiri: Kes kaitseb saarlaste elupaika?

 

Inimene on kummaline liik. Kõiki teisi peale omaenda liigikaaslaste kipub ta kangesti kaitsma. Kaitstakse bioloogilist mitmekesisust, kaitstakse taimekooslusi, kaitstakse linnuliike ja rändlindude puhkepaiku. Kaitstakse käpalisi ja üksikuid puid, kaitstakse veekogusid ja biosfääri. Saarlase elupaika ja võimalust elada koduses kohas ei kaitse keegi.

Viimase 20 aastaga on Saaremaa elanikkond vähenenud umbes 1/5 võrra. Inimesed lähevad mujale otsima majanduslikult kindlamat elu. Iga kord, kui on kõne all mingigi majandust elavdav ettevõtmine saartel, ütlevad loodushoidlikud inimesed: seda ei tohi teha, sest muidu hävib loodus.

Ninase sadamale kauba väljavedamise võimaluse lisamine ei hävita Ninase poolsaart. Ei ole ilus inimesi niimoodi hirmutada. Küll aga võib see anda saarlastele aastaringseid töökohti, tuua lisaraha kohaliku omavalitsuse eelarvesse ja aidata parandada saarlaste eluolu.

Kaitskem looduse kõrval veidigi iseendid ja endi  – saarlaste – võimalust elada siin maalapil ka majanduslikult hästi.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 19 korda, sh täna 1)