Austraallased otsisid Kihelkonnal kevade hõngu

Austraallased otsisid Kihelkonnal kevade hõngu

SUUREST SAARERIIGIST PISEMASSE: Loodusmatka
kaasa teinud austraallasele pakkus suurima elamuse rannikualale kuhjunud rüsijää. Foto: erakogu

RMK Vilsandi rahvuspargi teabepunkti eelmisel kolmapäeval korraldatud kevadretkel osales ligi viiskümmend huvilist nii oma vallast kui ka Kuressaarest, teistest maakondadest ja riikidestki, näiteks Soomest ja Austraaliast.

Seekordsel retkel ei olnud peamine rahvuspargiga tutvumine nagu eelnevatel looduspäevadel, vaid külastati Kihelkonna valla paljusid kaitsealasid ja pärandkultuuriväärtusi.
Metsades laiutav kevadine suurvesi ja üllatusena maha sadanud lumi ei võimaldanud teha varemkavandatud pikka jalgsimatka ja nii sõideti pikas autokolonnis ühest huviväärsusest teiseni. Kihelkonna valla loodus- ja kodukanditundjad jagasid huvitavaid selgitusi Pajumõisa ja Kihelkonna maalinna kohta. Odalätsi maastikukaitsealal said huvilised kuulda Saaremaa suurimast allikategrupist ja ka legendidest selle paiga kohta. Natura kaitse alla kuuluval kalastiku kudemisalana tuntud Pidula ojal imetleti enam kui 200 aastast villaveskit ja tulvavee kulgu merre.
Liivase Tagalahe lõunasopis oli meres veel rüsijääd, mis ahvatles paljusid viimase jää tugevust proovima. Ära nähti ka allikasoodega Tee-suu ja vanade loodusmetsadega Kesknõmme looduskaitseala, kus leidub hulgaliselt vaid saartel looduslikult kasvavaid jugapuid. Et neid nii hulgaliselt on, oli paljudele kohalikelegi üllatuseks.

RMK Veere mereäärsest puhkekohast avanes vaade Tagalahe rahulikule veeväljale ja merelindudele. Tutvuti ka rannikumetsa kääbuspõõsastega. Veere rannajärsakul, mida tuntakse ka Veere Valge mäena, jagati asjakohast loodusinfot ja uudistati rändrahnu, millel kiri esimese kalurikolhoosi rajamise kohta. Teele jäi veel liigirikas Tagamõisa puisniit ja hoiuala koos looaladega, ka Kurevere küla kivikalmed ja ohvrikivid.
Kevadretke korraldajad olid koostanud küsimustiku, millele vastates said matkajad endale väikese retkesuveniiri.
Huvilistele jagasid teavet looduse asjatundjad ja giidid Elle Mäe, Urmas Lambut, Arvo Kullapere, Tiina Ojala ja Sirje Saksjaak. Huvitavaid täiendusi tuli Raivo Kauberilt, Aadu Haandilt ja Sirje Salongilt. Austraallastele ja soomlastele tõlkis kogu jutu inglise keelde Maarika Toomel.

Kadri Kullapere
RMK teabespetsialist

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 20 korda, sh täna 1)