Päästab tõvest: puugibuss hakkab sõitma külast külla (25)

Päästab tõvest: puugibuss hakkab sõitma külast külla

UHKE PUUGIBUSS: Loodetavasti aitab uues bussis saadud süst nii mõnelgi saarlasel haigust ennetada. Foto: erakogu

Järgmisest nädalast hakkab Saaremaa teedel ringi liikuma nn puugibuss, kus saab lasta end vaktsineerida puukentsefaliidi vastu.

“Tegemist on nö liikuva vaktsineerimiskabinetiga,” selgitab tuntud perearst ja perearstinduse edendaja Madis Tiik Terviseagentuur OÜ-st. “Mõte on selles, et buss sõidab mööda maakonda ringi ja peatub kindlatel kellaaegadel erinevates kohtades, et inimestel oleks võimalik tulla ja lasta end vaktsineerida puukentsefaliidi vastu.”
Igati tänuväärne ettevõtmine, sest teadaolevalt on Saaremaa kõige suurema puukentsefaliiti haigestumisega piirkond kogu Eestis.
Terviseameti avalike suhete juhi Iiris Saluri teatel registreeriti 2011. aastal Saare maakonnas 41 puukentsefaliiti haigestunut. Puukborrelioosi, mille vastu seni vaktsiini veel loodud ei ole, nakatunuid oli maakonnas koguni 302.

Madis Tiigi sõnul peaksid vaktsineerimisele mõtlema eelkõige need inimesed, kes aprillist novembrini sageli puukide levialal viibivad. Vaktsineerimine koosneb kolmest süstist: esimene neist peaks olema tehtud märtsis-aprillis, sellele järgneb 1–3 kuu pärast teine süst ja järgmisel kevadel tehakse 3. süst. Korduvvaktsineerimine tehakse iga kolme aasta tagant.
Puukentsefaliidi vastu saab vaktsineerida perearsti juures, nakkushaiguste kabinetis ja alates aprillist niisiis ka liikuvas vaktsineerimiskabinetis ehk puugibussis, mis alustab ringisõitmist 11. aprillist. Bussi liikumisgraafikuga on võimalik tutvuda www.terviseagentuur.ee kodulehel, peatuskohtades on üleval ka bussi liikumisgraafik.


Puukentsefaliit on ohtlik haigus

Puukentsefaliidi viirusega nakatumisel ilmnevad 1–2 nädalat pärast puugihammustust gripisarnased haigusnähud: kerge palavik koos pea- ja lihasvaludega. Need vaevused kestavad kuni nädala ja seejärel enamik inimesi paraneb. Ent umbes kolmandikul nakatunutest tungib viirus edasi ajju ja ajukelmesse. See avaldub haiguse ägenemises: tekib kõrge palavik, tugev peavalu, kuklakangestus, oksendamine, uimasus ja üldine halb enesetunne. Haigel tuleb viivitamatult pöörduda arsti poole.
Puukentsefaliit on ohtlik haigus. 0,5–1% haigestunutest sureb ja umbes ühel kolmandikul jäävad kahjustused kogu eluks. Kõige sagedasemad on keskendumis- ja unehäired, peavalud, suurenenud ärrituvus ja käitumishäired.


NAKATUMINE

Puukentsefaliiti nakatumine Saare maakonnas 2011. a (kokku 41)
Kaarma vald – 2, Kihelkonna vald – 2, Kärla vald – 3, Laimjala vald – 1, Leisi vald – 3, Lümanda vald – 5, Muhu vald – 5, Mustjala vald – 4, Orissaare vald – 2, Pihtla vald – 1, Salme vald – 2, Torgu vald – 3, Valjala vald – 1, täpne koht Saaremaal teadmata – 7.

Puukborrelioosi (ei vaktsineerita) nakatumine Saare maakonnas 2011. a (kokku 302)

Kaarma vald – 25, Kihelkonna vald – 11, Kuressaare linn – 8, Kärla vald – 28, Laimjala vald – 3, Leisi vald – 28, Lümanda vald – 7, Muhu vald – 41, Mustjala vald – 12, Orissaare vald – 7, Pihtla vald – 8, Pöide vald – 3, Salme vald – 11, Torgu vald – 13, Valjala vald – 27, täpne koht Saaremaal teadmata – 70.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 75 korda, sh täna 1)