Kevadine äike tõi Saaremaale tiheda lumesaju (6)

Pühapäeval pisut enne südaööd oli mitmel pool Saaremaal kuulda üksikut kõva kärgatust, millega kaasnes tihe lumesadu.

Saarte Häälega kõnelenud klimatoloog Ain Kallis ütles, et tegelikult ei ole ei kevadine äike ega ka lumesadu kuigi suured üllatused. Üks neist üllatab aga siiski pisut rohkem kui teine.
“Äike on suurem üllataja, sest seda juhtub ikkagi suhteliselt harva,” tõdes ta. Alati ei pruugita seda aga tähelegi panna, sest kevadeti ja talviti ongi äike vaid üksik suurem kärgatus, mitte pikem kärgatuste seeria nagu suviti.
Kallise sõnul võib äikest esineda tegelikult igas kuus, olenemata aastaajast. Seda aga siiski pigem harva. “Ilmselt saabus Saaremaale front kõva lumesaju ja mölluga ning siis saadabki seda sageli äike,” tähendas ta.
Ain Kallis nentis, et tema andmetel pühapäeva õhtul mujal Eestis äikest ei esinenud. Seda kinnitasid talle ka kolleegid Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudist, kes kuulsid pühapäevaõhtusest äikesest just Kallise käest. “See oligi ilmselt väga lokaalne äike, mitte rohkem,” sõnas ta.
Kallise sõnul on taolist nähtust Saaremaal esinenud ka varem. “Tavaliselt need äikesed tulevad just lääne poolt ning seepärast on kõige tõenäolisem, et talvised ja kevadised äikesed on just Lääne-Eestis,” selgitas Kallis, lisades, et suvised äikesed kipuvad pigem Ida- ja Kesk-Eestisse jääma.
Pärast märtsikuud hakkavad äikesehood Ain Kallise sõnul tavaliselt sagenema ning kõige rohkem esineb äikest tavaliselt juulis-augustis.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 41 korda, sh täna 1)