Juhtkiri: Pseudoprobleem või mitte? (4)

Juhtkiri: Pseudoprobleem või mitte?

 

Probleemid, mis meid iga päev ei puuduta, jäävad tihti tähelepanuta. Kui keegi nende ümber veidi kisa tõstab, siis nimetatakse neid pseudoprobleemiks. Samamoodi võiks ju nimetada ka kurtmist liiga kõrgete kõnniteeservade üle.

Mis see jalga 15 sentimeetrit kõrgemale tõsta on? Nii mõtleb inimene, kel liikumisega probleeme ei ole. Lapsevankriga ema saab ka hakkama, mis sest, et vahel tuleb selleks vaata et kaelamurdvaid trikke teha. Ratastoolis inimene peab säärase kõnniteeserva ees kahjuks käsi laiutama. Need aga, kelle jaoks kõrged kõnniteeservad probleem on, on vähemuses. Seetõttu ei pruugigi nende mure ametnike teadvusse jõuda.

Iseenesest ei ole kõnniteeservade kalde laugeks muutmine mingi ülikeerukas inseneritöö. Läheb vaja vaid veidi raha ja ka pealehakkamist. Asi on pigem probleemi teadvustamises ja tahtmises. Me võime ju rääkida, et selline suhtumine nagu nõukogude ajal, mil tollase nimetusega invaliidil ei maksnud üleüldse nina toast välja pista, on möödanik. Kuid kas ikka on?

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 767 korda, sh täna 1)