Kaarma vald tahab lammutada vana karjalauda (3)

Kaarma vald tahab lammutada vana karjalauda

Foto: Kairi Niit

Kaarma vald esitas keskkonnainvesteeringute keskusele taotluse Pähkla külas asuva lagunenud Rehetoa karjalauda (fotol) lammutamiseks.

Kaarma valla keskkonnaspetsialist Kairi Niit ütles, et vahetult Pähkla tee servas paiknev ehitis on muutunud varisemisohtlikuks ning külakogukond ja omavalitsus peavad vajalikuks hoone lammutada.
Veel 2008. aastal tundis lauda rekonstrueerimise vastu huvi kohalik külaselts, kuid rahastust tollastele ideedele neil leida ei õnnestunud. Viimaste lumerohkete talvedega langesid aga hoone katus ja vahelaed sisse ning selle taastamine ei ole Kaarma valla hinnangul enam otstarbekas, rääkis Kairi Niit.

1938. a ehitatud 451 m2 suuruse ehitusaluse pinnaga paekivihoone on sihtotstarbelisest kasutusest väljas olnud pikka aega. Juba kolhoosiaja lõpuaastatel ei leidnud ehitis enam karjalaudana kasutust, ehkki mingi aja jooksul pidasid külaelanikud hoone ühes osas oma koduloomi ja -linde. Kaarma valla omandisse on hoone jõudnud läbi peremehetuks kuulutamise protsessi.
Karjalauda lammutamisega vähendatakse keskkonnariske, parandatakse maastikupilti ja liiklusohutust, loetles Kairi Niit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 95 korda, sh täna 1)