Märtsiküüditamine: Mälestusi Siberis veedetud aastatest (3)

Märtsiküüditamine: Mälestusi Siberis veedetud aastatest

SIBERIS: Selle ülesvõtte tegi 1950. aastate keskel saksa poiss Kristjan Kuuber. Ühele eesti poisile kuuluval mootorrattal istuvad Helja Mölder (eespool) ja Marusja ehk Maire Metsäär. Ülesvõte on tehtud paar aastat pärast sündmusi heinamaal, mida Marusja meenutab. Foto: erakogu

Homme, 25. märtsil möödub 63 aastat Eesti ajaloo ühest traagilisemast sündmusest – 1949. aasta märtsiküüditamisest. Mõne päeva jooksul viidi Eestist vägivaldselt Venemaa Siberi aladele 20 702 inimest. Noorim küüditatu oli 3-päevane tüdruk, vanim aga 95-aastane vanamemm. Alljärgnevalt meenutab Siberis veedetud aastaid MAIRE METSÄÄR või lihtsalt Marusja, nagu teda võõrsil kutsuma hakati.

Jälle on aasta küüditamisest möödas. Väikelastena viidud inimesed meenutavad: talvel külmaga kakasime pesukaussi, selle pidi ema hommikul õue viima, see külmus kausis ära. Suvel saime metsas linnumarju otsida. Metsas olid karvased ämblikud, kartsime neid väga. Ka suslikuid nägime, istusid teised tagajalgadel ja vilistasid.
Meievanuste laste mälus püsib raske töö, vähene toit ja suur hirm ülemuste ees. Läksime tööle, alguses said töötavad inimesed leiba osta. Kirjutan 1953. aasta suvest.

Loe edasi laupäevasest Saarte Häälest. Telli leht siit.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 134 korda, sh täna 1)