Linnusevallide ehitusel tuleb tempot tõsta

Läinud aastal alustatud ehitustöödel tuleb Saaremaa muuseumi direktori Endel Püüa sõnul tänavu tempot tõsta, et kõik tähtajaks valmis saaks.

“Ehitustööd lähevad edasi ja tempo peab isegi tõusma, muidu me seda kõike 2015. aasta keskpaigaks valmis ei saa,” tunnistas Endel Püüa Kadi raadio “Keskpäevatunnis”. Tema sõnul on rõõmustav, et Kuressaare lossihoovi peasissekäigu ees läinud aasta lõpul osaliselt varisenud tammi asjus on linnavalitsusega kokkuleppele jõutud. “Asemele tuleb 25-tonnise kandejõuga sild ja praeguste plaanide järgi peab see käidavaks saama vähemalt ooperipäevadeks,” tähendas Endel Püüa.
Raha taha ehitustööd tänavu jääda ei tohiks. Nende jaoks planeeritud summad on Püüa sõnul olemas. Iseasi on see, et selliste restaureerimis- ja konserveerimistööde juures võib ilmneda üht-teist ettenägematut. “Nii kui kopa maasse lööd, on sealt midagi näha, mille tõttu tuleb asjad teisiti teha, kui projektis ette nähtud, ja vot sealt võib meid hakata edaspidi king pigistama,” selgitas ta.

Muuseumi direktori sõnul on taolistel juhtudel küsimus selles, kas jätta avastatu suurema tähelepanuta või taotleda lisaressursse, tegemaks asjad korda nõnda, et need kestaksid. Arheoloogilised kaevamised, mis mullu lossihoovis maapõuest mitmeid põnevaid leide tõid, jätkuvad Endel Püüa sõnul ka sel aastal. “Praegu tundub küll nii, et vanad Kuressaare kindluse ehitusajaloost kirjutatud raamatud tuleb osaliselt ümber kirjutada,” naeris ta.
Saaremaa muuseumi projektijuht Tõnu Sepp rääkis, et praegu tehakse linnuse juures hooaja ettevalmistustöid. 
Aprilli alguses on kavas suur hooaja avamise koosolek ja pärast seda algavad välitööd.
Selleks aastaks on kavas põhiliselt müüriladumine vallide välisküljel. Tööd tehakse korraga kindluse kagu-, edela- ja loodeküljel. “Need on siis vastavalt Roomassaare-poolne külg, supelrannapoolne külg ja hotellide poolne külg,” selgitas ta.

Leidude koha pealt tõdes Tõnu Sepp, et müüritöödel väga palju üllatusi vaevalt välja tuleb. ehk vaid mõned ehitusdetailid või konstruktsioonid.
Kaevamistega on aga hoopis teine lugu. “Arheoloogilised kaevamised on muidugi ettearvamatud, seal võib tõesti veel palju põnevat välja tulla,” kinnitas ta.
Selle aasta ehitustööde eelarveks on prognoositud ca 1,140 miljonit eurot.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 23 korda, sh täna 1)