Vangis istuv pätt kaebas Saarlane.ee haldaja kohtusse (13)

Vangis istuv pätt kaebas Saarlane.ee haldaja kohtusse

TÜRMIS: Aleksandr Jõginõlv (esiplaanil) ei saa seekord ise kohtusaalis õigust nõuda. Foto: Peeter Kukk

Mõned aastad tagasi Saarlane.ee kommentaariumis roppude sõnadega solvatud kurjategija Aleksandr Jõginõlv ei jätnud jonni ning kaebas portaali haldaja EQ Computeri kohtusse ja nõuab mo-raalse kahju hüvitamist.

“Need olid labased, solvavad ja valdavalt ebatsensuursed kommentaarid, mis portaali omanik oleks pidanud kohe kustutama,” ütles vandeadvokaat Alar Neiland, kes on vanglas viibiva Jõginõlva esindaja, ning lisas, et jubedate sõnade ja solgiga on üle valatud nii Jõginõlv ise kui ka tema perekond. Neilandi sõnul ei loe, kas inimene on kriminaalse taustaga või mitte, sest kommentaariumis peab mingi piir kommenteerijate jaoks siiski olema.
“Ka vang vajab normaalset kohtlemist ja tal on inimõigused,” on Neiland kindel.

Raevupursked kommentaariumis põhjustas 2009. aastal ilmunud artikkel, kus kirjeldati, kuidas kolm meest Saareküla elanikke hirmu all hoidsid. Lühikese ajaga ilmus artikli juurde 475 kommentaari, millest väga paljude sisuks oli lihtsalt ebatsensuurne halvustav sõim, ning avalikest solvangutest ei pääsenud ka Jõginõlva abikaasa, kes pidas kohtuteed siiski liiga kurnavaks ja aeganõudvaks. Kui kohus Jõginõlva palvel kommentaarid välja printis, tuli materjali lausa paarikümne lehekülje jagu.
“Internetiportaal oleks pidanud seda kontrollima ja sellised solvavad kommentaarid kõrvaldama,” ütles Neiland, tuues näiteks ka riigikohtu lahendi, kus ärimees Vjatšeslav Leedole mõisteti kahjutasu selle eest, et Delfi ei kustutanud piisavalt kiiresti oma kommentaariumist Leedo pihta käivaid solvavaid märkusi.

“Delfis on nüüd kontroll tugevnenud ja loodan, et mujal ka,” märkis Neiland, selgitades, et juhtunu eest peab vastutuse võtma portaali omanik. Neilandi selgituste kohaselt saab muidugi ka üksikud kommentaatorid vastutusele võtta, kuid see protsess on palju pikem ja aeganõudvam.
“Tihtipeale on ka nii, et üks solvav väljend ei ole veel nii hull, ent kui neid on kogumis kümneid, siis on seda juba palju,” lausus Neiland.
Kuna tegemist on siiski juba aastatetaguse juhtumiga, tegi Alar Neiland eilsel istungil vastaspoolele ettepaneku kompromiss sõlmida.
“Me ei saa kompromissi välistada, kuid ei väida, et see sõlmitakse,” ütles EQ Computeri esindaja Jüri Reede kohtus.
Kas teine osapool on kompromissiga nõus, selgub aprillis.

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 198 korda, sh täna 1)