Lastekirjanik: välismaa vampiire pole meil vaja

Lastekirjanik: välismaa vampiire pole meil vaja

UURIVAD RAAMATUID: Kirjanik Reeli Reinausi (vasakul) teostega lubavad lähemat tutvust teha vanalinna kooli tüdrukud Marili Pehme, Kristella Jakobson ja Kristi Häng. Foto: Tõnu Veldre

Eilsel emakeelepäeval said Kuressaare kooliõpilased osa teistmoodi emakeele- ja kirjandustunnist, kus õpetajaks nimekas laste- ja noortekirjanik Reeli Reinaus.

Reeli Reinaus tutvustas noortele pisut folkloori, kinnitades, et rahvaluule pole mingi unustuse hõlma vajunud vana asi, vaid seda kasutatakse ohtralt ka tänapäeval. “Kindlasti mõistatate piltmõistatusi, räägite õudusjutte ja anekdoote, ütlete kilde,” rääkis Reinaus. “Kõik see ongi aga folkloor.”
Reinausi enda teostes leiab lugeja põnevaid seiklusi ja palju salapärast: nõidasid, kummitusi, tulnukaid, aardeid. Oma raamatutes kasutab ta folkloori palju.
“Ei ole vaja tingimata mingeid välismaa vampiire, kui meie oma folkloor pakub nii palju,” põhjendas Reinaus. “Meilgi leidub hirmsaid lugusid kuhjaga.”
Kirjandusvõistluste auhindu pälvinud laste- ja noorteraamatute autorina tuntuks saanud Reinausi oli Kuressaare kultuurikeskusse kuulama tulnud pool saalitäit õpilasi.

“Te olite parim publik, kes mul siiani on olnud,” kiitis kirjanik oma etteastele punkti pannes. “Ootasin sahistamist ja nihelemist, aga seda küll ei olnud.”
Kuressaare vanalinna kooli 8. klassi tüdrukute Kristi Hängi, Kristella Jakobsoni ja Marili Pehme hinnangul oli kuuldud loeng põnevam kui tavaline koolitund. “Huvitav on koolist eemale saada,” leidis Kristi. “Ikka on huvitav, kui on teistmoodi tund,” lisas Marili. “Mulle meeldis kõige rohkem see, kui kirjanik rääkis oma raamatutest,” sõnas Kristella. Samas autori raamatuid tüdrukud veel lugenud ei olnud.


TEOSED

Reeli Reinausilt on seni ilmunud tosin raamatut. Lastekate hulka kuuluvad “Saladuslik päevik” (2008), “Täiesti tavaline perekond” (2010) ja “Tavalised hambahaldjad” (2011). Noortekate alla liigitab kirjanik oma raamatud “Mõistatus lossivaremetes” (2009), “Nõidkapteni needus” (2010), “Must vares” (2010), “Kivid, tulnukad ja sekt” (2011), “Vaevatud” (2011) ja “Nahka kriipivad nädalad” (2012). Veel on temalt ilmunud luulekogud “Tuhkatriinu” (2005) ja “Vahtralehevaha” (2011), romaan “Unenägu” ning kogumik “Vanarahva titetarkus” (2004).

Print Friendly, PDF & Email
(Vaadatud 126 korda, sh täna 1)